Třída Míru zůstane rozkopaná, živnostníci se bojí krachu

Pardubice – Zkrácení opravy třídy Míru slibuje pardubická radnice. Jako na smilování na to čekají místní živnostníci. Kvůli stavebním strojům, hluku a prachu v ulicích k nim nechodí lidé a někteří se již nyní – po čtyřech měsících prací z plánovaných dvanácti – vážně obávají krachu.

Třída Míru zůstane rozkopaná ještě několik měsíců, živnostníci již melou z posledního (zdroj: ČT24)

Přestože pardubická radnice i její rozvojový fond snížili podnikatelům na rozkopané třídě Míru nájemné, stále se řada z nich obává, že se konce opravy ulice nedožijí. Na adresy, které dříve představovaly zlatý důl, totiž přestali kvůli hluku a prachu chodit lidé. „Stav náštěvnosti v procentech: Šedesát procent určitě dolů,“ řekl provozovatel baru na třídě Míru Martin Smolný, podle kterého v historii podniku nebylo žádné horší léto.

Někteří už do podnikání vkládají i své rodinné úspory, chtějí se tak vyhnout krachu. Řada podnikatelů se ale obává, že do konce oprav ulice stejně nevydrží. „Přežít léto bude nejstěžejnější,“ podotkl Martin Smolný. Pomoc živnostníkům slibuje město a jeho rozvojový fond, které jim pronajímají prostory. Rozvojový fond již zlevnil nájemné na polovinu, jeho ředitel Martin Charvát upozornil také na možnost odkladu splátek.

Radnice potom slibuje, že práce na třídě Míru skončí dříve než v březnu 2015, kdy je oficiální termín dokončení. Podle náměstka primátorky Jindřicha Taubera (ČSSD) by mohla stavba skončit ještě letos.