Bývalé sídlo policie v Karlových Varech stát neprodá spolu s městem

Karlovy Vary – Bývalé sídlo policie v Karlových Varech se bude prodávat po jednotlivých domech a ne jako celý komplex, rozhodl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jeden z domů patří městu, které chtělo společným prodejem získat víc peněz. „Uvažovali jsme tak, že společný prodej může znamenat větší výnos pro obě strany,“ řekl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

Bývalé sídlo policie v Karlových Varech stát neprodá spolu s městem (zdroj: ČT24)

Bývalo to sídlo četníků, ale i gestapa, komunistické státní bezpečnosti a posledních 22 let policie. Poslední policisté budovu opustili před dvěma roky, stěhovali se do nově postaveného krajského sídla. Jeden z domů loni v létě vysoudilo město jako svůj historický majetek. Radnice ho chtěla prodat společně se státem, kterému patří zbylé čtyři domy. „Z našeho pohledu to problém není, z pohledu státu je to prý právně neprůchodné, jedinou cestou je prodej každého zvlášť,“ uvedl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. 

Město na rozhodnutí státu čekalo přes čtyři měsíce. Úřady to zdůvodňují rozdílnými pravidly při výběrovém řízení a následném vyúčtování. „Nemáme shodné podmínky pro vyhlašování z důvodu nějaké transparentnosti, druhý velký problém byl se lhůtami pro uzavírání smluv,“ vysvětlila vedoucí oddělení hospodaření Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Linda Hejlová.

Domy stojí v samém centru lázní. K využití se tak nabízí jako lázeňský dům nebo hotel. Odhadní cena jen toho městského je 32 milionů korun. Městu patří největší z řady pěti domů, všechny ale mají propojené chodby a to podle radních oddělený prodej trochu zkomplikuje. „Investoři už dnes nejsou, Vary přestávají být zajímavou destinací a i tak ohroženou cenu sníží ještě to, že to budou prodávat dva subjekty každý zvlášť,“ potvrdil realitní analytik Ivan Žikeš.