České Budějovice budou mít centrum pro nevyléčitelně nemocné

České Budějovice – V Českých Budějovicích otevřeli centrum pro nevyléčitelně nemocné a pro pozůstalé. Jde o první zařízení tohoto typu v krajském městě. I přes vlastní finanční obtíže se ho rozhodl spravovat prachatický hospic, poptávka po podobných službách na jihu Čech totiž vzrůstá.

Kancelář se skladem se speciálními pomůckami a přístroji. To je zázemí nového centra, nejsou tady ani pokoje, ani postele. Pracovníci budou odsud vyrážet přímo do domácností, kde lidé umírají. „Už teď se na nás obrací hodně lidí s prosbou o pomoc,“ řekla pracovnice centra Magda Kümmelová.

Prachatickému hospici, který se o centrum stará, chybějí peníze na vlastní provoz. Podle ředitele rozšířením služeb do krajského města zbytečně neriskuje. Provoz zaplatí soukromá firma. „Platíme energie, nájmy a hospic nám platí korunu za rok,“ uvedl zástupce firmy Michael Dimitrov. Správci navíc na nákup pomůcek vyhlásili sbírku, dary přijímají v kanceláři přímo do pokladničky.

Péči hospicu svatého Jana Nepomuka Neumanna využívá každý rok kolem dvou set lidí, nejenom z jihu Čech. V jeho sousedství provozovatelé otevřeli domov matky Vojtěchy pro nemocné Alzheimerovou chorobou.