Deset obviněných na Olomoucku s lihovým bossem Březinou nesouvisí

Olomouc – V Olomouckém kraji proběhl koncem minulého týdne rozsáhlý policejní zátah kvůli daňovým deliktům s odhadovanou škodou v desítkách milionů korun. Obvinění sdělili kriminalisté deseti lidem a dvěma firmám.

„Bylo obviněno deset lidí a dvě právnické osoby z daňových deliktů. Vyšetřování stále probíhá. Škoda je vysoká, v desítkách milionů korun,“ prohlásil státní zástupce Karel Studený z olomouckého krajského státního zastupitelství.

Při odkrývání případu kriminalisté využili zákona platného od roku 2012, podle kterého jsou trestně odpovědné i firmy. Žalobce Studený neuvedl, zda u někoho z obviněných padl návrh na vzetí do vazby. Nedá se ani vyloučit, že počet obviněných ještě vzroste.

Zátah nesouvisí s výpovědí lihového krále Březiny

Kriminalisty přivedlo podezření na rozsáhlý daňový delikt na několik míst v kraji. Provedli i řadu domovních prohlídek. Státní zástupce popřel informace, že by měl zátah něco společného s údajným šéfem lihové mafie Radkem Březinou. Ten se předminulý týden rozhodl u olomouckého soudu vypovídat a podrobně popsat své nelegální obchody s lihem. „S Březinou to nemá nic společného, netýká se to ani žádného alkoholu,“ doplnil Studený.

Na akci se podíleli i celníci z Pardubického kraje. Na rozsáhlém případu kriminalisté stále pracují. Bližší informace nechce vzhledem k okolnostem kauzy žalobce sdělit s tím, že by tím mohl narušit další prověřování trestné činnosti.