Kaple sv. Anny u Pelhřimova dýchá jen díky dobrovolníkům

Pelhřimov – Jen dva kilometry od Pelhřimova srostla s krajinou listnatého lesa kaple svaté Anny. Jen díky dobrovolníkům, kteří se jí ujali a o stavbu bez střechy pečují, se stala kulturní památkou. V sobotu 26. července na svátek Anny tady oslaví i malou pouť. Zděnou kapli z přelomu 17. a 18. století chtějí znovu nadšenci proměnit v místo pro duchovní i turistické rozjímaní. Pomoci kulturní památce má i veřejná sbírka, díky níž by dobrovolníci nechali svatostánek zastřešit. Představitelé města a kraje zatím s investicemi do památky váhají, také na ně se ale občanské sdružení Zelené srdce hodlá obrátit s žádostí o pomoc.

Raně barokní kapli sv. Anny nechal postavit zámožný pelhřimovský měšťan Matěj Mauritius Klokotský. Její původní zasvěcení patřilo Proměnění Páně, v době josefínských reforem ale kapli zrušili, odsvětili a prodali dalšímu pelhřimovskému měšťanovi.

Během 20. století došla stavba do stádia ruiny, ke snahám církve o opravu zůstal komunistický režim zcela hluchý. Naopak, nechal dokonce rozorat příjezdovou cestu. V roce 1991 musely být z bezpečnostních důvodů strženy i poslední zbytky krovů střechy a věžičky.

„Vyřezali jsme všechny keře, vyvezli spoustu suti a pak jsme sehnali nějaké dotace, aby se ta kaple alespoň zakonzervovala,“ přibližuje výsledky sedmiletého úsilí Pavel Koubek z občanského sdružení. Stavba ale potřebuje i odborné opravy, na které zatím nejsou peníze.

Díky dobrovolníkům je z kaple sv. Anny památka (zdroj: ČT24)

Místo působí velmi romanticky a útulně, dobrovolně pomáhat s údržbou přicházejí i rodiny s dětmi. „Tady probíhají takové akce jako Noc kostelů, anebo den pro kapli. Lidé se sejdou a je tady moc hezká atmosféra,“ popisuje kouzlo místa dobrovolnice Vendula Vacke. Přesto se kaple vedle hlodavého zubu času musí čas od času vyrovnávat i s vandaly.