Bouřky se prohnaly Českem, vytopily stanici metra nebo zázemí divadla

Praha - Přes území České republiky se začátkem týdne prohnala první vlna bouřek. Kvůli popadaným stromům musel být zastaven provoz na železnici na trati Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí a také mezi Hlubokou nad Vltavou a Českými Budějovicemi. Po celé republice hasiči odklízejí spadané stromy a odčerpávají vodu ze sklepů. V Praze přívalový liják zatopil vestibul stanice metra A na Václavském náměstí a zázemí Divadla ABC ve Vodičkově ulici. Bouřky by měly přes Česko přecházet během úterý, pak už se má situace uklidnit.

Stromy, které při odpolední bouřce se silným deštěm na Vysočině spadly na koleje, zastavily provoz na železniční trati Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí v úseku mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem. Podle webu Českých drah je v úseku vedena náhradní autobusová doprava. Výluka by měla trvat do půlnoci.

Hasiči na Vysočině odpoledne evidovali kvůli bouři 35 zásahů, nejvíc na Třebíčsku, Pelhřimovsku a Žďársku. Převážně čerpali vodu ze zatopených sklepů, odstraňovali stromy padlé na vozovky. Všechny události, u kterých hasiči zatím v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob.   

Také na jihu Čech způsobila bouřka problémy na železnici, v Hluboké nad Vltavou spadl strom na trakční vedení, doprava byla kvůli tomu zastavena. Podle serveru Českých drah vlaky v úseku do Českých Budějovic nahradí zhruba do půlnoci autobusy. Jihočeští hasiči také po bouřkách odklízejí stromy popadané na komunikace a čistí ucpané kanály. Nejvíce bouře zasáhla Českobudějovicko. Po 18:00 odklízeli hasiči větve, které v ulici Československých legií spadly na osobní automobil. Nikdo nebyl naštěstí zraněn. Na místě museli hasiči použít výškovou techniku, aby ze stromu odstranili další ulámané větve, u kterých hrozilo, že by mohly také spadnout.

V Praze museli hasiči odčerpávat vodu ze sklepů či restaurací zhruba na třiceti místech, nejvíc škod způsobil přívalový déšť v Michli, Nuslích a v centru. Na Václavském náměstí byl vytopen vestibul stanice metra A a zázemí Divadla ABC ve Vodičkově ulici. 

„Letos to není poprvé, Divadlo ABC bylo zaplavené již 27. května a 7. července. Opět je vytopené veškeré zázemí divadla, kanceláře, herecké šatny i sklady kulis,“ uvedla mluvčí Městských divadel pražských Tereza Mrzenová. Podle mluvčího pražského dopravního podniku Jiřího Štábla natekla voda jen do vestibulu metra uprostřed Václavského náměstí, kde ji nyní vysoušejí hasiči dopravního podniku. Provoz metra ale není narušen, lidé mohou do stanice
vstoupit vestibulem stanice metra B Můstek, dodal. 

Bez komentáře: Přívalový liják na pražském Žižkově (zdroj: ČT24)

Bez komentáře: „Plovoucí auta“ v ulicích Prahy

Bouřky budou hrozit ještě zítra

V úterý meteorologové během dne očekávají intenzivní srážky s úhrny kolem 40 milimetrů především na jihu Čech, zejména v oblasti Šumavy a Novohradských hor. Výstrahu na vydatný déšť ČHMÚ vydal pro většinu republiky s výjimkou severu a severozápadu Čech. Od dnešních 14:00 pak platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí před velmi silnými bouřkami s přívalovými srážkami pro Orlickoústecko a Šumpersko. V těchto dvou okresech se už bouřky vyskytují, ojediněle padají kroupy.

Bouřky budou přecházet přes Česko i zítra (zdroj: ČT24)

„Vzhledem k předpokládanému pomalému pohybu bouřek se budou vyskytovat zejména přívalové srážky s úhrny kolem 70 milimetrů, v menší míře pak kroupy a silné nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (72 kilometrů za hodinu),“ uvedl ČHMÚ.

Kvůli přívalovým srážkám se mohou rychle rozvodňovat především malé toky a potoky. Hrozí i zatopení sklepů a níže položených míst nebo podemletí silnic. Před větrem by lidé měli chránit svá obydlí zavřením oken a dveří a zabezpečit neupevněné předměty, například zahradní nábytek.