„Ostrá“ modernizace začíná na D1 i u Velké Bíteše

Velká Bíteš – Na čtvrtém úseku dálnice D1 začíná „ostrá“ část modernizace. S velkým zpožděním se zavírá jeden jízdní pás mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Jezdit se bude – podobně jako v dalších třech úsecích – pouze ve zbylém jízdním pásu, a to v každém směru ve dvou zúžených jízdních pruzích.

Rekonstrukce spočívá v opravě cementobetonového povrchu a rozšíření vozovky. Stavbaři také upraví příčné sklony a délku přídavných pruhů. Ve směru na Brno bude doprava na 153,49 kilometru převedena do dvou pomocných jízdních pruhů do protisměrného jízdního pásu a na 162,91 kilometru budou oba pruhy převedeny zpět do pravého jízdního pruhu. Ve směru na Prahu na 163,33 kilometru bude doprava vedena ve dvou pomocných jízdních pruzích do pravé části dálnice až do kilometru 153,49, kde dopravní omezení končí.

Rekonstrukce vozovky měla začít již v březnu (popř. již loni) stejně jako na dalších úsecích. Kvůli problémům s podložím a následným sporům stavební firmy se státem se přípravné práce zpozdily. Koncem října, kdy by již na dalších rozkopaných místech mělo být hotovo, tak bude u Velké Bíteše patrně končit teprve oprava první poloviny dálnice.