Oprava krumlovských klášterů začala v hodině dvanácté

Český Krumlov – Dlouho připravovaná rekonstrukce českokrumlovských klášterů začala. Město stihlo zahájení v poslední chvíli, když už mu vážně hrozilo, že přijde o dotaci. Riziko ale ještě není zcela zažehnáno – všechny přislíbené peníze dostane město pouze, pokud se již neobjeví další komplikace.

Rekonstrukce krumlovských klášterů začala (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce klášterů klarisek a minoritů bude stát 325 milionů korun. Do chodeb a zahrad zchrátralých klášterů se nyní, po dlouhém otálení a vyjednávání nastěhovala téměř stovka dělníků. Původně měli mít na práci dva roky, teď ji ale budou muset stihnout za čtrnáct měsíců. Krumlov původně se svými plány narazil u ministerských úředníků.

Nakonec ministerstvo kultury rekonstrukci podpořilo, ale díky zpoždění začátku hrozí městu, že kvůli případným dalším zdržením přijde o část dotace. Tajemník městského úřadu Radim Rouče ovšem zdůraznil, že zatím nic takového nehrozí: „Běží to úplně perfektně, jak jsme plánovali od začátku.“

V konventu klarisek vznikne po opravě centrum barokní kultury, sousední minoritský komplex se promění v nové muzeum přibližující klášterní život, patro bude po opravě sloužit studentům.