National Geographic přizná, že byly pražské podvody sehrané

Praha – Společnosti National Geographic se dohodla s Prahou na urovnání sporu o dokument Město podvodů. Snímek měl zachycovat úskoky, které podle autorů zažívají turisté v Praze. Všechny scény však byly podle vedení města inscenované a neodpovídaly skutečnosti. National Geographic slíbila, že dokument nebude dále šířit a přizná, že skutečně nezobrazoval skutečné situace. Městu se ale neomluví.

Dokument Město podvodů, který pro National Geographic natočila britská agentura Zig Zag, zachycoval například okradení turisty podvodným taxikářem, provozovatelem erotického klubu nebo drogovým dealerem. Pražští kriminalisté ale zjistili, že dokument byl natočen s najatými figuranty v dávno zavřeném klubu a s taxislužbou, která je několik let v likvidaci. Ukázalo se, že byly scény inscenované, vedení města tvrdilo, že navíc neodpovídaly realitě. National Geographic to zprvu odmítala, její zástupkyně Lada Dobrkovská na tom trvala. „V žádném okamžiku jsme nepoužili herce a podvodníci byli informováni o přesné povaze naší produkce až poté, co náš moderátor podvod zažil.“

Praha však tvrdila, že šlo o figuranty, radní Lukáš Manhart označil dokument za „manipulativní“ a podávající „zkreslené informace“ o městě. Vedení města proto požadovalo od National Geographic omluvu. Nakonec se ale spokojilo s tím, že společnost nebude dokument dále šířit a oficiálně přizná, že byly scény sehrané. Stvrdit by to měl dokument, který obě strany podepíšou. „Diskuse s National Geographic je ukončena. V úterý výsledek projedná rada, víc to komentovat nebudu,“ řekl Lukáš Manhart. Jednání města s National Geographic trvala téměř tři čtvrtě roku.

Stanice National Geographic Channel vysílá ve 171 zemích. Společnost National Geographic Channels International vedle toho provozuje například kanály Nat Geo Wild, Nat Geo Adventure a Nat Geo Music.

Vydáno pod