V létě přibývá útoků zvířat, ohrožují děti a listonoše

Havlíčkův Brod – Pošťákům, cyklistům a malým dětem nejvíce hrozí, že se stanou obětí zvířecího útoku. V létě takových případů přibývá, v havlíčkobrodské nemocnici ošetřují pokousané pacienty každý druhý den.

V létě hrozí dětem zranění od zvířat, ale i trampolín (zdroj: ČT24)

Od začátku roku ošetřili chirurgové z traumatologického oddělení havlíčkobrodské nemocnice 82 pacientů, na které zaútočila zvířata. V letních měsících je ale případů zdaleka nejvíce. „Ošetříme dva až tři pacienty týdně. Často jde o tržné rány, u dětí jsou to často úrazy v obličeji,“ shrnul chirurg Ján Migler. Ačkoli kromě dětí útočí zvířata na cyklisty a s tímto nebezpečím je spojeno i povolání listonošů, je pro děti obzvlášť rizikové léto. „Děti se vyskytují častěji venku, souvisí to i s jejich migrací městských dětí na venkov,“ poukázal primář havlíčkobrodského dětského oddělení Miloslav Sýkora.

Zranění působí lidem nejčastěji psi, zaútočit dokáží ale i jiná zvířata – kočky, koně nebo třeba potkani. Mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo upozornila, že zhruba u každého šestého případu není známo, jaké zvíře zranění způsobilo.

Zvířecím útokům lze často snadno předcházet – podle veterinářů si totiž za řadu z nich mohou lidé sami. „Zvíře může být unavené – může se jenom chránit anebo spát a reagovat úlekem,“ řekl Radek Fila z jihlavského psího útulku.

Teď v létě mohou zvířata reagovat i na parné dny. Pokud jim chybí stín, jídlo a hlavně pití, mohou i zaútočit.