Od zlínské policie odchází vedle ředitele Koutného i náměstek Vaněk

Praha, Zlín – Krajské ředitelství policie ve Zlíně opouští hned dva členové nejužšího vedení, vedle ředitele Bedřicha Koutného odchází z funkce i jeho náměstek Jaroslav Vaněk. Sbor dočasně povede další z náměstků Jindřich Kučera, oznámil dnes policejní prezident Tomáš Tuhý. Šéf krajské policie Koutný končí u policie k poslednímu červenci na vlastní žádost. Podle svých slov už nechtěl snášet tlak, který směřoval na něj, jeho podřízené i celý útvar. Na funkci rezignoval i náměstek Vaněk, který se nedávno dostal do podezření ze střetu zájmů. Potvrdil to dnes policejní prezident.

Dosavadní náměstek krajské policie ve Zlíně Jindřich Kučera se dočasně ujme vedení zlínských policistů. Nahradí tak odcházejícího ředitele Bedřicha Koutného, který včera oznámil rezignaci. Kdo útvar povede v budoucnu, zatím policejní prezident Tomáš Tuhý neví a nechce předjímat.

Šéf krajské policie Koutný včera svůj odchod vysvětlil velkým tlakem a neuspokojivou personální situací. „V posledních letech a měsících jsem častěji než dříve musel řešit ne zrovna příjemné a psychicky velmi vyčerpávající personální záležitosti. Jsem opakovaně vystavován mediálnímu tlaku, který často útočí nejen na mne či mé nejbližší podřízené, ale i na mnou řízený policejní útvar jako celek,“ uvedl Koutný. Tlak označil za vyřizování osobních účtů, proti němuž se nemůže bránit.

Vnitřní problémy zlínské policie zatím podle prezidenta řeší odbor vnitřní kontroly. Až budou známé výsledky, seznámí s nimi ministra vnitra. Koutného Tuhý označil za výraznou osobnost a poděkoval mu za odvedenou práci, úkolem pro nového šéfa pak bude zejména stabilizace personálních záležitostí. Nový ředitel taky bude řešit, co s bývalým šéfem uherskohradišťské policie Bronislavem Šabršulou, který byl podezřelý z řízení v opilosti a hrozí mu kázeňský trest. Případ nyní řeší krajská policie v Praze.

Policejní prezident dnes potvrdil, že ve funkci náměstka končí na vlastní žádost i Jaroslav Vaněk. Ten čelí podezření ze střetu zájmů, když podnikatel, od kterého policie koupila za 86 milionů korun dvě patra budovy v centru Zlína, později štědře obdaroval hokejový klub, kterému šéfuje právě Vaněk.

Koutný s Vaňkem měli v minulosti také vleklé spory s bývalým policejním prezidentem Petrem Lessym, které vyústily až v Lessyho odchod z čela policie.