Kraje stále nezveřejňují smlouvy, všichni svalují prohřešky na předchůdce

Praha – Ani zákon platný již dva roky nedovedl kraje ke zprůhlednění hospodaření. Kraje ignorují zákon nařizující zveřejňovat u veřejných zakázek smlouvy v každém třetím případě. Není tak zcela zřejmé, co kraje dělají s penězi ze svého rozpočtu, ani jak nakládají s evropskými dotacemi. Zástupci nejproblematičtějších regionů však tvrdí, že je to chyba jejich předchůdců. Aktuální čísla poskytlo České televizi sdružení Oživení.

Oživení: Beze smluv zmizelo za rok 4,5 miliardy (zdroj: ČT24)

Sdružení Oživení analyzovalo krajské zakázky z doby mezi dubnem 2012 a 2013 a zjistilo, že nejsou k dispozici smlouvy za miliardy korun. Na období od jara 2012 se výzkum zaměřil proto, že tehdy začal platit zákon, který nařizuje smlouvy u veřejných zakázek zveřejňovat – a který kraje ignorují. Předseda sdružení Martin Kameník se domnívá, že zná důvod: „Zákonné povinnosti nemají dostatečné sankce.“

Nejzávažnější bylo porušování zákona v případě Středočeského kraje a Libereckého kraje, které zveřejnily jen zhruba pětinu zakázek, a Praha, kde nejsou smlouvy téměř u dvou třetin zakázek. Představitelé problematických regionů však svorně tvrdí, že jde o hříchy předchůdců a oni smlouvy zveřejňovat začali bezprostředně po období, kterého se výzkum týkal. „Já jsem změnil systém zadávání veřejných zakázek, ale až v květnu nebo červnu 2013,“ uvedl bývalý středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD), který stál v čele kraje od podzimu 2012 do letošního června. Obdobně se hájí pražské vedení, přestože podstatná část jeho členů seděla i v minulé radě a na řízení města se v analyzovaném období podílela. „Současná rada od počátku svého mandátu, tedy od června loňského roku, veškeré smlouvy na webu upozorňuje,“ ubezpečila však mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Nejčastěji chybějí smlouvy na stavební zakázky, v jejich případě nelze dohledat více než 50 procent smluv. Mezi největší projekty, ke kterým nejsou k dispozici smlouvy, ostatně také stavební zakázky patří, jde například o mladoboleslavský obchvat za 200 milionů korun nebo nedaleké letecké muzeum Metoděje Vlacha za 120 milionů. Hodnoty obou těchto zakázek však společně představují pouze zlomek sumy, která se krajům ztratila – zmizelo 4,5 miliardy.

Na problém s chybějícími smlouvami se chtěla zaměřit vláda. Již při svém nástupu slíbila tzv. registr smluv. „Registr smluv je nepřísnější systém: Když není smlouva na webu, tak není platná,“ popsala ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Registr smluv je prozatím v Poslanecké sněmovně. Zda začne platit, bude jasnější v září, kdy by o něm měli zákonodárci hlasovat.