Zvony zvoní jen chvíli, ale pro někoho je to až moc

Jičín – S odbíjením věžních hodin se mnohde potýkají především lidé z blízkého okolí. Obzvláště za horkých letních nocí jim zvonivé bimbání ruší spánek. Třeba obyvatelé domů poblíž Valdické brány v historickém centru Jičína si stěžovali na radnici. Jejich úsilí přineslo úspěch, když dosáhli výrazného omezení nočního odbíjení.

Na věži Valdické brány odbíjejí hodiny v klasickém režimu – jednou ve čtvrt, dvakrát v půl, třikrát ve tři čtvrtě a v celou. Režim bez ohledu na den a noc byl na uši některých lidí v sousedství už příliš. Pravidelné odbíjení v nočních hodinách je přimělo ke stížnostem, jimž jičínští radní záhy vyhověli. „Od jedenácti v noci do šesti do rána budou hodiny bít pouze v celou. Není to technický problém, tak to rádi uděláme,“ shrnul jičínský starosta Jiří Liška.

S podobným problémem se setkali před lety i v Hradci Králové, radnice tehdy noční odbíjení Bílé věže na Starém městě mezi 23. a 7. hodinou úplně vypnula. Proti tomuto kroku ale vytáhli s demonstrací příznivci nočního odbíjení. Pravidelný zvuk věžních zvonů považují za tradici, se kterou lidé ve městě žijí roky a musejí s ní počítat.

Co obnáší péče o kostelní hodiny, představil Jiří Hrdlička, který se stará o hodiny na věži svatého Jakuba v Jihlavě:

  • Návštěvu minimálně jednou měsíčně
  • Pravidelnou údržbu a seřizování, aby odbíjely přesně
  • Čištění a promazání hodinového stroje olejem
  • Celé soustrojí je závislé na teplotě, v létě jdou hodiny napřed, v zimě se zpožďují
  • Péče o táhla kladívek ke zvonům

Petr Skála restauroval nejen pražský orloj, ale i několik strojů po českých městech. „Za svou praxi jsem se setkal několikrát s problémy kolem odbíjení hodin, nebyly tyto případy vždy stejné. Někdy za nimi stálo obyčejné kverulantství, někdy lidé s trochu labilnější psychikou bydlící nedaleko věžních hodin,“ poznamenal.

Na digitálních strojích nepředstavuje nastavení noční výluky sebemenší problém. U historických mechanismů starých třeba stovky let už jde ale o komplikaci o poznání větší. Pokud jde o hlasitost, ani tu nelze příliš regulovat. „Pokud jde o úderový tón, ve skutečnosti nelze příliš snížit. Hladina tónu je dána velikostí zvonu. Systém se dá třeba omezovacím mechanismem zastavit, ale je to podle mě škoda, protože odbíjení hodin patří k amtosféře místa,“ míní Petr Skála.

Věžní hodiny a zvony tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)