Audit v ostravské nemocnici ukázal nedostatky, věc bude řešit policie

Ostrava - Audit v Městské nemocnici Ostrava prokázal nehospodárnost. Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) kvůli tomu podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Hlavním problémem je podle auditorů z vedení města zakázka na vybavení nemocniční kuchyně za téměř čtyři miliony korun. Z nejasných důvodů ji získala firma, která nabídla zpracovat zakázku oproti jiným účastníkům tendru dráž o téměř jeden milion korun. Jako problematické vidí také náklady na poradenskou činnost. Podle auditu není zřejmý rozsah skutečně poskytnutých služeb.

„Zjistili jsme nedostatky v oblasti smluvních dokumentů a zadávání veřejných zakázek. Shledali jsme, že vnitřní kontrolní systém neplnil svou funkci a že v nemocnici docházelo k nehospodárnosti,“ shrnula závěry auditu hospodaření vedoucí odboru interního auditu a kontroly Renata Gembíková. Prozatímní ředitel nemocnice Petr Šmíd ale výběr firmy obhajoval. „Firma, která vyhrála, ve stanovené lhůtě nereagovala, proto jsme podle zákona oslovili druhou v pořadí,“ vysvětlil. Primátor Kajnar přesto vidí zakázku jako neprůhlednou. „V nemocnici mohlo docházet a možná stále dochází k protizákonnému jednání. A tomu chceme zabránit,“ zdůvodnil Kajnar, proč podal trestní oznámení.

Výsledky auditu korespondují s nedávným odvoláním ředitele městské nemocnice Tomáše Nykla. Radní mu vyslovili nedůvěru poté, co vyšlo najevo, že udržoval nadstandardní kontakty s ostravským lobbistou Martinem Dědicem, jenž je obivněn z přijímání úplatků ve výši 30 milionů korun a z ovlivňování veřejných zakázek. Při odposlouchávání podezřelého lobbisty policisté zjistili, že si s Nyklem nezvykle často telefonoval a je podezření, že Dědic ovlivnil také zakázky této nemocnice; konkrétně mělo jít o rekonstrukci pavilonů nebo nákup zdravotnického materiálu. Nykel ale odmítl, že by se nechal Dědicem, který prý byl velice neodbytný, jakkoli manipulovat.

Vedení města rovněž prověřuje hospodaření Dopravního podniku Ostrava, do jehož vedení Dědic podle protikorupční policie také zasahoval. Šéf dopravního podniku Roman Kadlučka prozatím důvěru města má, přestože i on s Dědicem mimořádně často telefonoval. Těch, u kterých to budí též podezření, je však více i na vyšších postech – především moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD), náměstkyně primátora pro kulturu a zdravotnictví Simona Piperková (ČSSD) nebo radní a kandidát sociálních demokratů na příštího primátora Lumír Palyza. Podle policistů Martin Dědic zneužíval svých úzkých kontaktů s politiky či šéfy městských společností ve prospěch firem, jež se ucházely o lukrativní veřejné zakázky. Za to, že je získaly, pak od nich bral úplatky, které podle vyšetřovatelů kryl například poradenskou činností.

Městskou nemocnici bude od srpna řídit náměstek pro léčebnou péči a ostravský zastupitel za TOP 09 Tomáš Mrázek, který má nedostatky zjištěné při auditu odstranit. „Zhruba za tři měsíce naši auditoři prověří, zda se v nemocnici podařilo nastavit funkční kontrolní mechanismy,“ uvedl primátor Kajnar. Trestní oznámení nyní posuzuje státní zastupce.

Audit zjistil nehospodárnost v městské nemocnici (zdroj: ČT24)