Obchvat Zvole na Šumpersku je konečně hotový. Lidé oslavují

Zvole – Vedení vesnice Zvole na Šumperku dnes v podvečer pozvalo všechny obyvatele na lidovou veselici – s gulášem, pivem nebo limonádou zdarma. K oslavě je pádný důvod. Po téměř jedenácti letech příprav a stavební činnosti dnes Ředitelství silnic a dálnic otevřelo obchvat této obce i přilehlé osady Vlachov, která patří pod Lukavice. Do dneška muselo asi tisíc lidí snášet, že jim pod okny jezdilo až 15 tisíc aut či kamionů denně.

Stavba asi tříkilometrového úseku rychlostní silnice I/44, která odvedla dopravu mimo obec, stála téměř miliardu korun. Cesta se čtyřmi mosty a protihlukovými stěnami se stavěla enormně dlouho. Dva vlastníci totiž odmítali prodat pozemky a spory o vyvlastnění řešily soudy. Samotné práce začaly v roce 2011, na čas je ale přerušil nedostatek peněz. „Trvalo jedenáct let, než se vše podařilo vyřešit,“ shrnul starosta Zvole Josef Najman. Stavbaři nakonec překvapili, když cestu dokončili o dva měsíce před oficiálním termínem.

„Jsme opravdu šťastni. Už jsme tomu ani nevěřili,“ říkají obyvatelé Zvole, kteří museli snášet hluk, otřesy, prach i zápach z mimořádného provozu. Prodat dům a odstěhovat se někam, kde je větší klid, nešlo. Kdo by měl zájem? Proud aut a kamionů valících se obcí jim také omezoval každodenní pohyb. Především tam ale nebylo bezpečně.

Kvůli nedostatku místa nebylo možné na původní silnici protínající obec vybudovat chodníky ani odstavné pruhy. „Docházelo k ohrožování chodců i cyklistů, navíc se tvořily kolony,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Situaci zhoršilo zrušení pěti přechodů, které neodpovídaly normám. „Nakonec se podařilo jeden nový přechod postavit, do konce roku chceme přidat další,“ řekl starosta Najman. Jemu samotnému prý ráno trvalo deset až patnáct minut, než frekventovanou silnici, kolem které se točil život vesnice, přešel.

Otevřením tohoto úseku, který navazuje na obchvat nedalekého Rájce, se uleví především lidem ze Zvole a Vlachova, pomůže i celému regionu. Urychlí cestování do Olomouce a dál do Polska i směrem do Čech a na Prahu. „Je to velmi důležitý úsek, který spojuje centrální část kraje s Jesenickem,“ řekl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD. Na tuto stavbu by pak měla navázat další část mezi Vlachovcem a Mohelnicí a napojení silnice na obchvat kolem Zábřehu.