Čeští horolezci v Grónsku: Při zdolávání hory spali zavěšení nad zemí

Ostrava - Čeští horolezci dosáhli dalšího úspěchu. Po Radku Jarošovi, který se stal prvním Čechem, jenž vystoupil na všech 14 osmitisícovek bez kyslíku, mají za sebou výjimečný výstup členové expedice vedené Leopoldem Sulovským z Ostravy. V Grónsku zdolali mimo jiné jednu z nejobtížnějších skalních stěn na světě. Na horu Ulamertorsuaq vylezli po 1100 metrů dlouhé kolmé stěně. Dva horolezci spali čtyři noci v závěsném lůžku vysoko nad zemí.

Sulovského expedice zdolala náročnou skalní stěnu v Grónsku. (zdroj: ČT24)

Na grónskou horu Ulamertorsuaq zvanou Velký cylindr se kvůli nepříznivému počasí dostali 11. července nakonec pouze dva členové expedice. Vrchol zdolali Josef Novotný a Tomáš Bardas. „Společně s Radovanem Markem a Janem Martaskem jsme jim pomáhali připravit cestu. Přípravy byly náročné, museli jsme vytahat nahoru spoustu materiálu. Výstup pak trval čtyři dny. Během té doby oba spali čtyři noci v závěsném lůžku uprostřed stěny,“ popisoval vedoucí expedice Leopold Sulovský - první Čech, který vystoupil na Mount Everest. Hora Ularmertorsuaq je vysoká 1843 metrů a první člověk na ni vylezl v roce 1977. „Patří mezi nejhůře přístupné stěny světa. Pokud vím, před námi se to podařilo jen jednomu Čechovi,“ uvedl Sulovský.

V případě druhého cíle jim štěstí přálo více. Na jeden z nejvyšších skalních masivů Ketil Pyramide na jihu Grónska, jehož hlavní vrcholovou partii představuje 450 metrů vysoký skalní trojstěn, vystoupilo 14. července všech pět horolezců ze severní Moravy.

Jednou z nepříjemností, které je v Grónsku potkaly, byly miliony komárů v základním táboře. „Bylo to nepříjemné, ale bezpečnější než lední medvědi, kteří se tam naopak díky teplu nevyskytovali,“ vyprávěl horolezec. Sotva přijel z Grónska, už myslí na další cíl – šestitisícovku AlpaMayo v Peru. „Je to jedna z nejkrásnějších hor na světě,“ říká Sulovský, který patří k nejúspěšnějším českým horolezcům. Na Mount Everest (8848 metrů nad mořem) vylezl v roce 1991 společně s Italem Battistinem Bonalim jako první na světě jeho severní stěnou.

Grónsko

Grónsko je největší ostrov a druhý největší ledovec na světě. Jen patnáct procent území není trvale pokryto ledem, který dosahuje místy mocnosti až tři tisíce metrů. Leží na rozhraní Atlantiku a Severního ledového oceánu. Je to autonomní součást Dánského království, země je ale řízená vládou a parlamentem. Hlavním městem je Nuuk. Nejznámější zástupce grónské fauny je lední medvěd.