NP Šumava prodělává miliony na restauraci i koňských vyjížďkách

Vimperk – Bývalé vedení Národního parku Šumava vynaložilo podle kontrol zbytečně 11 milionů korun. Ukázaly to audity, které si nechal vypracovat současný ředitel Pavel Hubený. Kvůli nevýhodným pronájmům prý přichází správa parku o víc než milion korun ročně. Třeba restaurace na hájence Březník se pronajímá za 8 tisíc - aby se ale pokryly investované náklady, mělo by to být minimálně 40 tisíc.

NP Šumava prodělává miliony na restauraci i koňských vyjížďkách (zdroj: ČT24)

Předchozí vedení parku do restaurace Březník údajně nadbytečně investovalo čtyři miliony korun. „Například je tam kuchyně, která je draze vybavená, navíc tam na takový provoz není ani připravené připojení energie nebo odpadů,“ uvedl Hubený. Problémy jsou i u projektu na návrat chladnokrevného koně na Šumavu. Projekt stál téměř 4,5 milionu korun. Podle nového vedení parku je ale jeho výnos zhruba po roce jen 52 tisíc korun, roční náklad na provoz koňských vyjížděk přitom představuje asi dva miliony. Nově se proto bude škrtat i na platech kočích, kteří se také více zapojí do aktivit v parku. Koně by si pak na sebe měli dokázat vydělat, budou proto nasazeni i na práce v lesích.

Mánek: Celá záležitost má politické pozadí

Podle bývalého šéfa parku Jiřího Mánka šlo ale v případě restaurace i koní o projekty, kde bylo od počátku jasné, že nebudou návratné. Bylo to podle něj uvedené i ve vypracované a veřejně prezentované studii. „Ministerstvo životního prostředí nám dokonce na projekt poskytlo tři miliony korun. Co se týče zmiňovaného vybavení kuchyně, řídili jsme se instrukcemi odborníků. Navíc jsme se snažili všechno dělat pro lidi, aby se na Šumavě cítili dobře,“ uvedl. Celá záležitost má podle Mánka politické pozadí. Na podzim bude kandidovat za ODS do senátních voleb. 

Bez potíží ale podle auditu není ani rozmístění fotopointů, na nichž si mohou turisté vytvořit vlastní snímky. Na Šumavě je jich deset za 1,6 milionu korun. Podle auditu došlo u každého k porušení stavebního zákona a zákona o ochraně přírody. Tři z nich prý navíc nestojí na pozemku Správy NP Šumava. „Fotopointy jsou dobrým projektem, o to víc nás mrzí problémy, které jsme objevili. Chceme je vyřešit, ale je nám jasné, že to pravděpodobně přinese nějaké náklady navíc,“ řekl Hubený. Park musel podle něj letos zaplatit na pokutách, které dostalo bývalé vedení, více než půl milionu korun.

Hubený zadal audit podle svých slov proto, aby zjistil aktuální stav organizace. „Když jsem přebíral funkce, tak mi nikdo z bývalého vedení nepředložil protokoly o předání,“ dodal. Právníci se podle něj výsledkem auditu nyní zabývají a zvažují, zda případně podají trestní oznámení. „Naším cílem je chovat se víc profesionálně, postupovat maximálně efektivně a v souladu se zákonem,“ uzavřel Hubený. Podle Mánka je ale jasným kritériem výsledek hospodaření za éry jeho vedení: „Správu parku jsme přebírali s 11 miliony korun na účtu a když jsme odcházeli, bylo tam 180 milionů korun.“

Bývalého ředitele NP Šumava Jiřího Mánka odvolal na konci dubna ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nahradil jej dočasně jmenovaný ředitel Pavel Hubený. Po čase opustili funkce ve vedení také někteří Mánkovi náměstci.