Vozíčkáři a rodiče s kočárky prosadili v Holešovicích bezbariérové zastávky

Praha - Pražští vozíčkáři a rodiče s kočárky si prosadili vybudování bezbariérových tramvajových zastávek v pražských Holešovicích. Úřady s nimi při opravě ulic původně nepočítaly. Vymlouvaly se na to, že bezbariérové zastávky zbrzdí provoz aut a zvýší se náklady na údržbu ulice a chodníků.

Holešovice budou mít nové bezbariérové zastávky (zdroj: ČT24)

Přesvědčit úřady trvalo obyvatelům Holešovic půl roku, nakonec ale byli úspěšní. Nově tak budou bez bariér zastávky U Průhonu, Dělnická, Ortenovo náměstí a Tusarova. Úpravy mají být dokončené na podzim. V budoucnu by se navíc mohly odstranit bariéry i na zastávce Výstaviště.

Každé nové bezbariérové místo se objeví i v aplikaci pro chytré mobilní telefony Vozejkmap, kterou vymyslel paraplegik Stanislav Kubík. Vedle vozíčkářů ji čím dál častěji používají také matky s kočárky.

Naposledy udělala vozíčkářům v Praze radost rekonstrukce tramvajové trati mezi Jindřišskou a Lazarskou. Handicapovaní lidé a rodiče s kočárky si dlouhodobě stěžovali, že je Lazarská od výtahu ze stanice metra B Národní třída těžko přístupná. Museli překonávat třeba vysoké obrubníky bez nájezdů. Nástup do tramvají z vozovky byl nepohodlný a pro vozíčkáře v podstatě nemožný.

Vydáno pod