Pardubický kraj podpoří problémové regiony milionovým grantem

Pardubice - Pardubický kraj připravuje nový grantový program, který má pomoci slabším problémovým regionům s nezaměstnaností a rozvojem. Radnicím nebo soukromníkům nabízí příspěvek na podporu podnikání. O peníze bude moci požádat až 93 předem vytipovaných obcí. Celkem se má rozdělit pět milionů korun.

O zařazení do problémového regionu rozhodovalo několik ukazatelů, jako například počet podnikatelů, stáří obyvatel nebo míra nezaměstnanosti. Hlavním účelem grantu je podpora podnikání. Obec ho tak může využít například na rekonstrukci objektů, kde by mohli podnikatelé sídlit.

Například na Hlinecku se nálepky problémového regionu nezříkají. Starostka Magda Křivanová (ODS) ale předpokládá, že granty uvítají hlavně drobní podnikatelé: „Částka zatím není taková, aby to pomohlo nějakým středním firmám.“ Víc než cokoliv jiného tu ovšem podle ní živnostníky a firmy trápí špatné silnice.

Na svitavské radnici mají o využití grantu už jasno. Chtějí z něj zřídit nová pracovní místa a rozšířit linku na třídění odpadu. Pět milionů korun z krajské pokladny může být podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) navíc jen začátek. V budoucnu by se částka mohla zvýšit.

Pardubický kraj chystá nový grant na podporu podnikání (zdroj: ČT24)