Auta z Vysoké mohou jezdit do Opatovic, zákaz odbočení zrušil soud

Opatovice nad Labem (Pardubicko) – Na odbočce do Vysoké nad Labem u opatovického sjezdu ze silnice Hradec – Pardubice se musí změnit dopravní značení. Soud nařídil silničářům odstranit značku, která řidičům zakazovala odbočit směrem do centra Opatovic, a směřovala je tak přímo na velkokapacitní silnici – ovšem do opačného směru. Na soud se obrátila radnice Vysoké, protože zákazová značka komplikovala místním řidičům cestování do Pardubic. Její umístění si přitom vyžádali Opatovičtí, kterým vadil příliš intenzivní provoz na průtahu.

Soud: Zákaz odbočení v Opatovicích nemá být (zdroj: ČT24)

Soud ukončil vleklý spor, který způsobili státní silničáři tím, že nedostavěli křižovatku na tzv. hradubické silnici I/37 severně od Opatovic nad Labem. Lidé z Opatovic i okolních obcí tak zůstali odkázáni na křižovatku jižně od Opatovic, ti, kteří přijížděli od Vysoké, k tomu však museli projet jejich centrem. Nyní tudy opět budou moci projíždět i lidé z Vysoké nad Labem bez obav z pokuty za porušení zákazu odbočení. Ten je několik let nutil odbočit na nájezd na silnici I/37, ovšem dostali se tak do jízdního pásu na Hradec Králové. Měli tak jen dvě možnosti – zákaz porušit nebo dojet k další mimoúrovňové křižovatce, tam se otočit a zbytečně si tak zajet pět kilometrů. To přitom platilo i pro ty, kdo se chtěli dostat z Vysoké jen do Opatovic.

Umístění značky si vyžádaly Opatovičtí kvůli velké dopravní zátěži. „Podle měření jsme dosáhli čísla 732 vozidel za hodinu, což je průjezd vozidla každých pět sekund,“ podotkl opatovický starosta Pavel Kohout.

Dopravní značku s křižovatky silnice III/29813 z Vysoké nad Labem do Opatovic s přivaděčem ze státní silnice I/37 do centra Opatovic rozezlení řidiči z Vysoké v minulosti sundávali, aby se jí nemuseli řídit, až nyní ale mají vyhráno. Krajský soud rozhodl ve správním sporu obce s pardubickým magistrátem, že značka na křižovatce vůbec neměla být. „Znamená to pro nás, že jsme měli pravdu – nejenom my, ale asi 350 lidí, kteří podnět k soudu dali také – že je ta značka nesmysl a diskriminace,“ podotkl starosta Vysoké Jiří Horák.

Soud vyčetl magistrátu (ten o umístění rozhodoval jako úřad obce s rozšířenou působností), že se nevypořádal s posudkem policie. Magistrát přesto trvá na tom, že zákaz odbočení na křižovatku patří. Zvažuje proto kasační stížnost.