Praha bude s EMS dále jednat o Opencard, podepsaly memorandum

Praha – Dále jednat o budoucnosti Opencard budou Praha a společnost eMoneyServices (EMS). Podepsaly o tom memorandum. V opačném případě by totiž projekt Opencard pravděpodobně zanikl. Z textu dokumentu však není zřejmé, zda se v budoucnu dá počítat s tím, že by město odkoupilo zbytek projektu.

Magistrát jedná již od jara se společností EMS o odkoupení softwarových práv k Opencard, její návrhy však dosud odmítal jako příliš drahé. Ani teď nemá jednání žádný závěr, přesto přišel dílčí posun – město se s firmou dohodlo, že se dohodnou, a podepsaly memorandum o dalším jednání. „Jedná se o další posun v jednání se společností EMS, s tím že byl podepsán materiál, který již schválila rada hlavního města,“ uvedl pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). „Hlavní město jasně vyjádřilo vůli řešit problémy s Opencard zodpovědně a konstruktivně. Doufáme tedy, že dojde ke stabilizaci Opencard a Praha se zařadí mezi světové metropole, které mohou být na svůj systém městských karet hrdé,“ dodal mluvčí EMS Martin Opatrný.

V textu dohody obě strany deklarují, že se chtějí domluvit na řešení problémů kolem Opencard, ačkoli si nebrání v uplatňování vzájemných nároků. V memorandu ovšem nejsou konkrétní částky, za které by mohla Praha odkoupit softwarová práva ke správě Opencard, ani za kolik by mohla získat licence ke kartám. Podle informací ČTK přitom chce EMS v nejbližších dnech předložit městu nabídku na odkoupení čtvrt milionu licencí.

Projekt za 1,35 miliardy pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Kvůli Opencard bylo nepravomocně odsouzeno pět úředníků magistrátu. K soudu nově míří i deset někdejších i nynějších radních za ODS a TOP 09 včetně primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a dalších pět úředníků. Schválili totiž prodloužení smluv s EMS. Všichni vinu popírají, kvůli údajně nevýhodným smlouvám z minulosti nemohli postupovat jinak.