Nemocní z Aše musí do Chebu, i když mají nemocnici za humny

Aš/Selb – Bavorské pohraniční město Selb chce ve své nemocnici ošetřovat i české pacienty. Nasnadě jsou ti ze sousední Aše, pro které je Selb výrazně blíže než nejbližší česká nemocnice v Chebu. Zatím do Selbu nemohou kvůli rozdílným platbám pojišťoven v obou státech. Bavoři proto vyzvali radnice na Ašsku, aby společně usilovaly o změnu legislativy. Ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny přitom odkazují na kraj. Právě ten by se měl s Bavorskem jakožto jeho formální protějšek dohodnout na spolupráci ve zdravotnictví.

Nemocnice v Selbu stojí o české pacienty (zdroj: ČT24)

Když do Aše přijede pro někoho sanitka, nezamíří s ním do sousedního Selbu vzdáleného asi deset kilometrů. Bez ohledu na stav pacienta vždy jede do Chebu vzdáleného 25 kilometrů. Příčinou jsou různě vysoké platby v českém a německém zdravotnictví. České pojišťovny by totiž léčení v Bavorsku nezaplatily. „Aktuálně to možné není,“ poznamenal mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Nelíbí se to nejenom Ašským, ale ani Selbským. Město se totiž dlouhodobě vylidňuje a jeho nemocnice tak ztrácí pacienty. Je přitom moderně vybavená, nabízí rozšířenou základní péči a v posledních letech tam navíc vždy pracovali i čeští lékaři. Selbský starosta Ulrich Pötzsch proto vyzval obce z Ašska, aby iniciovaly změnu české legislativy, která by umožnila ošetřování obyvatel z pohraničí i v Německu. „To neznamená, že bych měl něco proti chebské nemocnici, naopak, ale občané Aše by měli mít možnost v nouzové situaci využít i nemocnici v Selbu,“ podotkl přitom Pötzsch.

Pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví se myšlence na přeshraniční hrazení lékařů nebrání, tvrdí však, že rozhodující roli nehrají ony. Je podle nich na krajích, aby se sousedními zemskými vládami uzavřely takové dohody, které vyřeší i doplacení rozdílů v úhradách za ošetření. Například v jižních Čechách už to tak funguje a lidé mohou jezdit i do některých rakouských nemocnic. Vedení Karlovarského kraje ale o obdobné spolupráci zatím neuvažovalo. Náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD) ovšem připustil, že by zdravotnickou spolupráci mohlo zařadit do série připravovaných smluv se svobodnými státy Bavorsko a Sasko.