Psí záchranáři se cvičí na Dalešické přehradě

Kramolín – Speciální výcvik psů na záchranu z vody se dnes koná na Dalešické přehradě na Třebíčsku. Záchranáři a jejich psi si během jednodenního školení vyzkouší záchranu tonoucího, odtažení lodě ke břehu nebo potápění.

„Dnes se psi učí vodní záchranařinu, tedy cviky, které slouží třeba k vytažení tonoucího nebo přitažení lodi bez funkčního motoru. Psi jsou schopni se potápět, umí při cvičení uplavat až kilometr. Cviků je ve cvičebním řádu celkem 36,“ vysvětlil trenér a organizátor výcviku Pavel Bradáč.

Podle Bradáče nejsou základní cviky pro psy vůbec složité. „Pokud pes umí plavat, tak se to naučí v podstatě okamžitě. My se hlavně snažíme, aby pes a psovod vytvářeli harmonický tým,“ dodal Bradáč. I když je cvičení pro všechna plemena, certifikovanými vodními psími záchranáři se mohou stát jen někteří. „Zkoušky mohou dělat jen psi, kteří na to fyzicky mají. Roli hraje hmotnost psů i jejich velikost,“ uzavřel Bradáč.

Záchranné práce ve vodě patří k nejmladším výcvikovým odvětvím práce se psy, zároveň se v záchranářském výcviku řadí k těm vůbec nejnáročnějším. Čtyřletého křížence Dona si kdysi jeho panička Lída Makkiová vybrala v útulku. Dnes je to zkušený záchranář, který už díky svému výcviku dokázal zabránit tragédii. „Máme u nás koupaliště, kde byl asi dvouletý chlapeček a maminka na něho zapomněla. Šel do hluboké vody a samozřejmě začal křičet. Můj pes, jakmile někdo začne křičet, je hned ve vodě,“ vzpomínala psovodka Lída Makkiová. Díky jejímu psovi vše nakonec dobře dopadlo.

Majitelé vycvičených psů jsou připravení na zavolání dovézt zvířata na pomoc záchranářům.  Platní jsou totiž především ve chvíli, kdy nelze využít techniku. Vycvičení psi mohou nejen zachraňovat, ale také pomáhají policii a hasičům s pátráním po utonulých.

Na Dalešické přehradě se cvičí psí záchranáři (zdroj: ČT24)