Obec Stěžery blokuje dostavbu D11, úřad zahájil vyvlastnění

Stěžery - Obec Stěžery u Hradce Králové blokuje dostavbu dálnice D11 na Jaroměř. Vesnice žádá cyklostezku přes nadjezd zhruba za 11 milionů korun, jinak neustoupí. Odmítla proto prodat Ředitelství silnic a dálnic dva pozemky. Stavební úřad s ní kvůli tomu zahájil řízení o vyvlastnění.

Ředitelství silnic a dálnic nabídlo obci za pozemky 281 tisíc korun. Podle zápisu z jednání zastupitelstva, který má Česká televize k dispozici, ale podmiňuje obec prodej dvou parcel tím, že se plánovaný dálniční nadjezd rozširší o cyklostezku, kterou zaplatí kraj. Na investici za hruba 11 milionů korun totiž obec nemá peníze.

Náměstek hejtmana Otakar Ruml (KSČM) označil postoj obce za nepochopitelný. Chce se do ní proto vypravit a na zastupitele naléhat, aby pozemky ŘSD prodali. Nezná prý žádnou jinou obec, která by dostavbě dálnice bránila. Podle Rumla by kraj mohl se stavbou cyklostezky například finančně pomoct. „Ta věc se dá řešit,“ řekl České televizi. Magistrát zahájil vyvlastňovací řízení se Stěžery už na jaře, zatím je ale přerušené.

V trase D11 z Hradce do Smiřic nyní probíhá celkem dvacet vyvlastňovacích řízení s majiteli půdy, kteří něchtejí pozemky prodat. Rozhodnutí zatím nepadlo žádné. Dálnice by se měla v tomto úseku začít stavět v roce 2016.

Obec blokuje dostavbu D11 kvůli cyklostezce (zdroj: ČT24)