Ve středních Čechách bude jezdit víc vlaků, polepší si hlavně Milovice

Milovice - Středočeský kraj se může od prosince těšit na více vlakových spojů. Slibuje to nový jízdní řád na příští rok. Spoje přibudou zejména na trati z Prahy do Čelákovic, Lysé nad Labem a Milovic. A právě lidé z Milovic se dočkají největší změny v cestování. Vůbec poprvé v historii města budou o víkendu jezdit do metropole bez přestupování.

Milovice se ve středních Čechách rozrůstají nejrychleji. Ještě nedávno žily ve městě sotva dva tisíce lidí. Teď jich je pětkrát tolik. Počet vlaků a systém dopravy už proto o víkendu lidem nevyhovuje a kraj se rozhodl jejich prosby vyslyšet. Z Milovic do Prahy by mělo od prosince v sobotu a v neděli jezdit 17 přímých spojů každý den. Místo motorových souprav Regionova na trati začnou jezdit klimatizované elektrické vlaky Cityelefant.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského bude interval z Prahy do Milovic zhruba hodinový a mezi Prahou a Lysou nad Labem pak půlhodinový. Vůbec poprvé v historii města také lidé nebudou muset o víkendu při cestě do Prahy v Lysé nad Labem přestupovat. Na pražské Masarykovo nádraží se tak dostanou za 40 minut. Středočeský kraj za vlaky zaplatí přes 8 milionů korun ročně.

Víc vlaků by mělo zajíždět také do Čelákovic. České dráhy teď jednají o prodloužení příměstské linky S9. V současné době končí při jízdě ze Strančic v Praze – Horních Počernicích. Zavést sedm párů nových spojů mezi Benešovem, Prahou a Čelákovicemi chce také soukromý dopravce. Jízdní řád na příští rok začne platit 14. prosince.

Ve středních Čechách bude od prosince jezdit víc vlaků (zdroj: ČT24)