Pražský sloní chov obohatil nový samec z Berlína

Praha – Druhý sloní samec přibyl ráno do pražské zoologické zahrady. Jedenatřicetiletý indický slon Ankhor přicestoval v kontejneru z Berlína. Zoologická zahrada si od něj slibuje rozšíření chovu, což se nedařilo dosavadnímu pražskému slonímu samci Mekongovi. Krátce pobudou v Praze oba samci, Mekonga ale chce zoo brzy odeslat do jiné zahrady. Návštěvníci nového slona uvidí nejspíš příští týden.

Cesta slona Ankhora vážícího 3,8 tuny v kamionu v šestitunovém kontejneru trvala pět hodin. Do pražské zoo přijel ve dvě ráno. „Ankhor byl po celou dobu cesty klidný,“ uvedl kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. Kontejner se slonem vyložil jeřáb do vnitřních stájí pavilonu slonů. V zázemí stráví Ankhor své první pražské dny, se slonicemi zatím bude v kontaktu jen přes mříže. „V další fázi se bude seznamovat s venkovními výběhy a se zbývajícími členy stáda,“ nastínil Pavel Brandl.

Samec slona indického Ankhor se narodil v Barmě, od roku 1989 žil ve větší, ale méně proslulé berlínské zoo (Tierpark Friedrichsfelde), kde zplodil jedenáct mláďat. Do Prahy přijel, aby v tom pokračoval. „Přijel proto, aby vystřídal našeho samce Mekonga, který se ve vztahu ke slonicím neosvědčil,“ shrnul ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek s tím, že dosavadní pražský sloní samec zplodil za život pouze jedno mládě. Pražské slonice přitom jsou ve věku, kdy by mohly mít mladé. „Doufáme, že se Ankhor stane otcem mláďat (slonic) Tamary a Janity. Dále je ještě ve věku, kdy by se znovu mohla stát matkou Dona,“ řekl Miroslav Bobek. V ideálním případě by tak mohla být časem v Praze tři sloní mláďata. Ředitel přitom upozornil, že se oba samci nesmějí potkat.

Sloní samec Ankhor
Zdroj: ČT24/Zoo Praha

Mekong v Praze na čas zůstane společně s Ankhroem a šesti slonicemi. Podle mluvčí pražské zoo Jany Ptačinské Jirátové to tak ale nezůstane dlouho a podle rozhodnutí koordinátora Evropského záchovného programu se Mekong brzy přestěhuje do zoo v Řecku.

Zoo Praha chová slony 81 let, v minulosti v ní pobývali i větší sloni afričtí, kvůli problémům se společným chovem obou druhů a nízkému počtu chovaných afrických slonů se jich ale zahrada vzdala. Loni se v pražské zoo poprvé narodilo sloní mládě, samička Sita. Otcem však nebyl Mekong, matka mláděte přijela březí již z Rotterdamu.