Zastupitelé Prahy 10 neschválili referendum ke stavbě radnice

Praha - Zastupitelé Prahy 10 neschválili konání místního referenda týkající se stavby nové budovy radnice. Na návrh koalice se mělo konat spolu s druhým kolem senátních voleb. Pro tento záměr se ale na dnešním jednání nenašel dostatek hlasů. Nakonec pro něj nezvedli ruce koaliční zastupitelé z hnutí Desítka pro domácí. Opoziční TOP 09 se hlasování nezúčastnila. Tvrdí, že se vedení radnice chce pouze zviditelnit před podzimními komunálními volbami. ODS navrhne, aby se zastupitelstvo sešlo znovu.

Kontroverzní návrh na výstavbu nové budovy je ve Vršovicích dlouho diskutovaným tématem. Praha 10 počítala, že za nové sídlo zaplatí 775 milionů korun. Místní iniciativy a TOP 09 dlouho usilovaly o vyhlášení referenda. Chtěly náklady omezit na 500 milionů. Zorganizovali kvůli tomu petici, pod níž se podepsalo téměř 10 000 lidí. Z předběžné kontroly petičních archů ale podle radnice vyplývá velká chybovost, petenti prý pravděpodobně nedosáhnou dostatečného počtu platných podpisů, které jsou k vyhlášení referenda nezbytné.

„Iniciativu proto beru za svou,“ řekl ještě před hlasováním zastupitelům starosta Bohumil Zoufalík. „Chtěl bych si osvojit návrh petentů, i přes nedostatky jej přijmout, a sice v přesném znění tak, aby bylo jasno, že nechceme měnit otázky,“ sdělil. Pro se vyslovili koaliční zastupitelé za ODS, ČSSD, Nezávislé pro Prahu 10 a Stranu zelených i opoziční KSČM. Podklady pro jednání dostali zastupitelé až na jednání. Přítomná veřejnost vůbec nevěděla, co je jejich obsahem. Dva členové koaličního hnutí Desítka pro domácí se proto hlasování zdrželi. TOP 09 se s odůvodněním, že „nebude dělat stafáž divadlu, které dva měsíce před volbami sehrála koalice“, odmítla na jednání přijít. Návrh tak neprošel.

Organizátoři petice budou dál sbírat podpisy, aby byla radnice nucena referendum uspořádat. Obdobné místní hlasování se před časem úspěšně odehrálo mimo jiné v Praze 7.

Praha 10 chce novou budovu postavit kvůli špatnému stavu současného sídla. Vítěz výběrového řízení, které již městská část vypsala, má zajistit pozemek, samotnou stavbu, studii nového sídla i technický dozor a projektovou dokumentaci. Žhavým kandidátem je parcela na Hagiboru, která již byla městské části nabídnuta. Občanská sdružení a opozice považují projekt za předražený.