Úpravy Rožmberka: Místo zvýšení hráze snížení hladiny

Třeboň - Největší český rybník Rožmberk na Třeboňsku bude více chránit okolí proti povodni. Jihočeský kraj upouští od záměru zvyšovat jeho hráz a vydá se opačnou cestou. Podle dnes představeného záměru plánuje odstranit nánosy bahna a snížit hladinu. Kdy ale práce začnou, se ještě neví.

Úpravy Rožmberka: Místo zvýšení hráze snížení hladiny (zdroj: ČT24)

„Rybník je třeba využít jako skvělé protipovodňové opatření,“ uvedl hejtman kraje Jiří Zimola (ČSSD). Snížení hladiny potěšilo obyvatele Staré Hlíny a Třeboně. S původním plánem nesouhlasili – báli se, že jim vyšší hladina zaplaví domy.

Rybník teď vlastní rybáři – na rozsáhlou protipovodňovou ochranu ale nemají peníze. Stát a Jihočeský kraj se s nimi pokusí dohodnout, v krajním případě rybník odkoupí. Podle znalců se jeho cena může pohybovat od sta milionů až do půl miliardy korun.

Rybáři k odbahnění výhrady nemají, snížení hladiny je ale připraví o tisíce kaprů. Po státu budou proto chtít kompenzace, až deset milionů korun ročně.

Rožmberk už v minulosti dovedl povodním zabránit. Pomáhá i v době sucha, kdy je zásobárnou vody. Rybník má rozlohu 650 hektarů. Jeho deset metrů vysoká hráz je dlouhá 2, 5 kilometru a zadržuje 6 milionů kubíků vody.