Gastrofestivaly jsou na vzestupu. Své slavnosti už mají i rajčata

Břeclav – Co obec, to slavnosti ovoce, zeleniny nebo jiného jídla. V posledních letech je obliba gastronomických festivalů na vzestupu. Obce si pochvalují, že jde o příjemnou akci, která potěší místní. Turisté zase rádi spojí výlet s ochutnávkou netradičních jídel. Nově si vlastní slavnosti zorganizovali i v Břeclavi, která o víkendu ponese přízvisko rajská.

Květen, Ivančice - slavnosti chřestu. Červen, Vyškov – medový den. Červenec, Buchlovice – slavnosti česneku. Nově se do kalendáře gastrofestivalů zapíší i srpnové slavnosti rajčat v Břeclavi. „Trend gastroakcí nám přišel zajímavý. A rajče jako téma ještě nikdo neuchopil, tak jsme po tom sáhli. Taky se nám líbilo sepjetí s Břeclaví – rajče tu je dost populární zelenina, která roste jak na balkonech ve městě, tak i za městem v zahrádkářských koloniích, kde jsou teď doslova červené lány rajčat,“ vysvětlil organizátor slavností Petr Vlasák.

Břeclavští se inspirovali Slavnostmi chřestu, které se už 20 let konají v Ivančicích u Brna. Původně zpestření pro místní už dávno přesáhlo čistě lokální rozměr. Letos ivančické slavnosti navštívilo devět tisíc lidí. „Myslím, že většina z nás pochopila, že regionální potraviny mají mnohem lepší chuť a vůni než ty, co k nám cestují přes kus světa. V posledních čtyřech letech cítíme nárůst zájmu jak o farmářské trhy, tak i festivaly a slavnosti spojené s regionálními potravinami,“ myslí si ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Moravy Zuzana Vojtová. Podle ní lidi na podobné akce láká hlavně spojení kultury a gastronomie. „V Břeclavi nás budou čekat nejen jídla z rajčat, ale i alkoholické nebo nealkoholické nápoje. A když si vezeme různé druhy rajčat, tak to určitě bude i pěkná barevná a tvarová přehlídka,“ dodala Vojtová.

O slavnostech rajčat hovoří organizátor Petr Vlasák (zdroj: ČT24)

Gurmány na akce láká i regionální atmosféra. Na víkendové slavnosti v Břeclavi, které místní příhodně nazvali Rajská Břeclav, dostali pozvání jen tamní producenti zeleniny. „Lidé si budou moci nakoupit rajčata v biokvalitě od místních zahrádkářů, protože jsme dbali na to, aby to bylo místní a ne odněkud dovážené,“ potvrdil organizátor Vlasák.

Do rajského projektu se zapojili malí i velcí kuchaři. „Nasbíral jsem nějakých 20 kilo rajčat a budu dělat chilli con carne z vlastních rajčat a papriček. Plánujeme uvařit nějakých 70 porcí,“ řekl Břeclavan Petr Soukal. V mnohem větším stylu pojali slavnosti v místní restauraci. „Máme nachystanou studenou polévku gazpacho, saláty, těstoviny v italském stylu, děláme i míchané nápoje z rajčat. Už máme hotovou omáčku asi ze 120 kilo rajčat a dalších 60 kilo čerstvých jsem ještě objednal. Naše normální spotřeba je přitom desetinová,“ potvrdil šéfkuchař Daniel Nešpor.

Na festivalu nesmí chybět rajčatová polévka
Zdroj: ČT24