Liberecký kraj staví důstojné místo pro umírající, Vysočině stále chybí

Liberec/Jihlava - Po pěti letech příprav začala v Liberci výstavba hospice. Vznikne přebudováním bývalého kojeneckého ústavu. Náklady ve výši 94 milionů zaplatí z velké části evropské fondy. Liberecký kraj je jedním ze tří posledních regionů, kde zařízení zajišťující důstojné umírání chybí. Kamenný hospic stále nemá i Vysočina. Péči o nevyléčitelně nemocné zde suplují prostřednictvím paliativní péče v jihlavské nemocnici. Provoz jediného jihočeského hospice v Prachaticích naopak zachránila veřejná sbírka a dotace od ministerstva.

Zařízení, kde by nevyléčitelně nemocní důstojně zemřeli, v libereckém regionu citelně chybí. Za posledních 10 let se vystřídaly čtyři různé projekty na hospic. Průtahy nedávno kritizoval i prezident Miloš Zeman při své návštěvě kraje. Dohodu o vybudování hospice proto označil za nejvýznamnější událost.

Ve třech podlažích bývalého kojeneckého ústavu vyroste do konce června příštího roku 28 prostorných pokojů. Provoz hospice vyjde ročně na 20 milionů korun. Třetinu nákladů by měly hradit zdravotní pojišťovny, o zbytek se podle hejtmana Martina Půty postarají obce a města Libereckého kraje a také samotní uživatelé péče. Kraj plánuje přispět částkou 2,5 milionu korun.

Zatím hospic nahrazují takzvané rodinné pokoje v několika nemocnicích. V Turnově a České Lípě budou fungovat i po otevření hospice. V krajském Liberci je nemocnice zruší.

Na Vysočine je největší poptávka po domácí hospicové péči

Vysočina kamenný hospic také stále nemá. Péči o nevyléčitelně nemocné suplují prostřednictvím paliativní péče v jihlavské nemocnici. Největší poptávka je ale po domácí hospicové péči. Za nevyléčitelně nemocnými pacienty jezdí personál domácího hospice na objednávku.

Ošetřovatelky drží 24hodinovou pohotovost. Každý den obstarají zhruba tři klienty - kvůli akutním problémům i jako pomoc při hygieně. Do domácností chodí nejen ošetřovat, ale i psychicky podpořit nemocného. „Hospicová péče je z ekonomického hlediska i mnohonásobně levnější, než když pro člověka, který umírá, pětkrát vyjede sanitka,“ uvedl smluvní lékař Domácího hospice Vysočina Bohdan Trnka. Podle ředitele organizace Petra Havlíčka platí klient jako vstupní poplatek za zahájení péče a návštěvu lékaře 500 korun, poté 50 korun za každý den.

Hospicová péče v krajích citelně chybí (zdroj: ČT24)