Soud potvrdil trest pro exředitele záchranky: Letenky do Dubaje byly úplatek

Hradec Králové - Odvolací krajský soud potvrdil trest pro bývalého ředitele Záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislava Žabku. Platí tak roční podmínka a pokuta 50 tisíc korun. V kauze šlo o letenky a úhradu hotelu na kongresu v Dubaji v hodnotě asi 58 tisíc korun. Podle soudu to byl úplatek od firmy, od které záchranka v roce 2008 koupila sanitku. Lékař podle soudu také ovlivnil nákup zdravotnického materiálu. Žalobce žádal přísnější trest, Žabka naopak stále trvá na své nevině.

Letenky a hotel měla Žabkovi zaplatit společnost MedTec. Bývalý ředitel ale stále tvrdí, že to úplatek nebyl. „To není žádný úplatek, to je běžná praxe, protože se platí po všech nemocnicích, po všech zdravotnických zařízeních, pro všechny lékaře, cesty, dokonce i pobyty a smlouvy.“ 

Cesta do Dubaje podle něj s koupí sanity navíc neměla nic společného. „Šlo o služební cestu na světový veletrh IDEX 2009, kterého jsme se zúčastnil jako přední odborník v oboru urgentní medicíny a medicíny katastrof,“ uvedl už dříve. Přiznal ale, že do Dubaje jel jako konzultant firmy dodávající sanitku.

Hodnota kontraktu na materiál, který měl Žabka ovlivnit, byla necelé čtyři miliony korun. Soutěž byla podle soudu jen předstíraná, i když hodnotící komise existovala. Žabka podepsal smlouvu s firmou vybranou předem. „Bylo opakovaně dokázáno, i výpověďmi svědků, že jsem to vůbec neovlivňoval,“ tvrdí Žabka s tím, že firmy ani neznal.

Podle jeho advokátky Hany Marvanové měl být trest udělen v rovině pracovně-právní. Žalobce naopak po odvolacím soudu žádal přísnější verdikt. Soud ale potvrdil podmínku. Žalované skutky označil za ojedinělá pochybení lékaře, který se jinak zasloužil o vytvoření systému záchranné služby v Česku.

Ředitel záchranky vzal uplátek a ovlivnil zakázku (zdroj: ČT24)