Středočeský kraj musí omezit investice, z EU dostane méně peněz

Nymburk - Středočeský kraj dostane v nadcházejícím programovém období z evropských fondů méně peněz než v minulosti. V letech 2014 až 2020 by měl mít nárok na 10 až 11 miliard korun. V období 2007 až 2013 přitom z Evropské unie čerpal 15 miliard. Podle středočeského hejtmana Miloše Petery (ČSSD) kraj s nižší částkou počítal. Kam budou peníze investovány, se prý teprve upřesňuje.

Asociace krajů se podle Petery předběžně domluvila, že by do Středočeského kraje mělo jít 10,23 procenta veškeré finanční částky. „Ta celková suma peněz je 105 miliard, takže mně to vychází mezi deseti až 11 miliardami, které by měly jít do Středočeského kraje,“ dodal hejtman. S tím, že v tomto období půjde do středních Čech nižší částka než v tom předchozím, prý kraj počítal.

Regionální operační program (ROP) Střední Čechy už rozdělil všech 15 miliard korun, které měl z EU na roky 2007 až 2013. Bývalý středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) v červnu podepsal se starosty středočeských obcí a měst smlouvy na posledních 14 projektů. Je na ně určeno uspořených 142 milionů korun. Jde například o mateřské školy, místní silnice nebo rozvoj cestovního ruchu. Obce musí stihnout projekty, na které obdržely dotace, dokončit a administrativně zpracovat do poloviny roku 2015, aby se stihlo proplacení dotací.