Mutěnice děsí další skládka nebezpečného odpadu

Mutěnice (Hodonínsko) – Umírající stromy, zdecimovaná tráva – tak vypadá okolí skládky v lokalitě Genže v Mutěnicích. Ekologické hnutí Čisté Mutěnice se obává, že z dekontaminační plochy unikají jedovaté látky, a proto se dnes obrátilo na kraj i Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP). Stejná firma má přitom v katastru obce ještě jednu skládku - při její kontrole inspekce odhalila závažná pochybení, která vedla ke kontaminaci půdy. Firmě proto uložila pokutu 700 000 korun a nařídila jí pochybení odstranit.

Už čtyři roky vyrůstají na okraji Mutěnic dvě skládky nebezpečného odpadu. První v lokalitě Rokytí, druhý v lokalitě Genže. Na dekontaminačních plochách firma Enviservis ekologicky odbourává škodliviny z tzv. vrtných kalů. Ty jsou kontaminované například ropnými látkami nebo těžkými kovy.

Sdružení Čisté Mutěnice teď upozorňuje na to, že v okolí skládky hynou stromy i keře. Ekologičtí aktivisté z obce si proto nechali udělat rozbory půdy z lokality Genže. Jejich výsledky jsou alarmující. „Ropné látky překračují předepsaný limit pětinásobně, uhlík čtyřnásobně, nad limit je i obsah zinku a olova,“ vyjmenoval Přemysl Rozehnal ze sdružení Čisté Mutěnice.

Jak to na dekontaminační ploše v obou lokalitách vypadá, pravidelně prostřednictvím fotek mapuje občanské sdružení Čisté Mutěnice na svém facebookovém profilu.

Ředitel ČIŽP Jindřich Mikeš o problematických skládkách (zdroj: ČT24)

A podobná je situace i o čtyři kilometry dál. Kvůli pochybením a nedostatečnému zabezpečení skládky v Rokytí už firma dokonce dostala v zimě pokutu 700 tisíc korun. „Hlavním nedostatkem bylo přeskladnění celé dekontaminační plochy a uložení odpadu i mimo prostor dekontaminační plochy,“ uvedl ředitel ČIŽP Brno Jindřich Mikeš. Jinými slovy - odpad nebyl uložen na zabezpečené betonové ploše, a tak nic nebránilo vsakování jedovatých látek do půdy. V půdě byl zjištěn především zvýšený obsah soli.

Jaká konkrétní pochybení Česká inspekce životního prostředí v obou lokalitách zjistila? Podívejte se na zprávu, kterou inspekce zaslala spolku Čisté Mutěnice.

Jednatel firmy Petr Tkáč dnes na dotaz ČT reagoval tak, že firma už přijala nezbytná opatření. „Část věci už jsme opravili. Všechno už je v pořádku, chybí nám jen dodělat poslední věc, čas na to máme do konce roku,“ reagoval Tkáč.

To už ale může být pozdě - desítka topolů v bezprostřední blízkosti skládky už totiž pomalu umírá. „Inspekce při svojí lednové kontrole konstatovala, že nedošlo k úhynu flóry a fauny. Tehdy to možná nebylo vidět, ale dnes už je zřejmé a patrné, že to ty stromy nepřežijí,“ myslí si Josef Vagunda-Drgáč ze sdružení Čisté Mutěnice.

Plochy pravidelně kontroluje nejen inspekce životního prostředí, ale také krajská hygienická stanice. Zakročit může případně i Odbor životního prostředí Jihomoravského kraje. Všechny úřady teď chtějí obě lokality znovu zkontrolovat.