Těžba uhlí v bočních svazích lomu ČSA dostala zelenou

Praha - Společnost Severní energetická může těžit hnědé uhlí z bočních svahů lomu ČSA. Získala povolení od Obvodního báňského úřadu v Mostě. Platí od srpna, těžba by měla být zahájena do konce roku. Firma získala přístup zhruba k milionu tun uhlí, jehož hodnota je odhadována až na miliardu korun. Informaci přinesl deník E15.

Těžba uhlí v bočních svazích lomu ČSA dostala zelenou (zdroj: ČT24)

„Dobývání zbytkových zásob v bočních svazích lomu ČSA by mělo být zahájeno do konce tohoto roku, ročně bychom měli vytěžit asi dvě stě tisíc tun,“ potvrdila ČT mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová. 

Těžba potrvá zhruba pět let. Společnost musí použít hlubinnou metodu těžby, protože zásoby jsou v ochranných pilířích lomu, které chrání zámek Jezeří a obec Černice. Podzemní chodby zůstanou před liniemi těžebních limitů a 300 metrů před ochranným pásmem Černic.

Na boční svahy lomu ČSA se přesunou horníci z utlumovaného dolu Centrum, který rovněž patří Severní energetické. Tam by se mělo přestat těžit příští rok. 

Hlubinná těžba ale nijak neovlivní životnost lomu ČSA, která je omezena usnesením vlády o těžebních limitech z roku 1991. Povrchová těžba by tak měla skončit v roce 2022.