Ve strakonickém muzeu začala výstava dud

Strakonice - Vzácné exempláře dud z různých koutů světa jsou nyní k vidění v Muzeu středního Pootaví ve Strakonicích. Mezi vystavenými exponáty jsou například řecké dudy, které se vyráběly z olivového dřeva a kozí kůže. Nechybí ani hudební nástroje z Irska a Velké Británie, nejrůznější součástky nebo výtvarná díla, na nichž jsou znázorněni dudáci. Ti se v těchto dnech sjíždějí do Strakonic na 21. ročník dudáckého festivalu, který začne ve čtvrtek.

„Některé z dud, které jsou zde vystavené, jsou z poměrně vzdálených destinací. Jsou tady třeba zachovalé bulharské dudy, švédské, ale také marijské z Uralu nebo třeba řecké dechové. Ty jsou zajímavé tím, že na jejich výrobu se používalo olivové dřevo a kůže z koz, které sloužily jako obětní dar v chrámu. Zabíjely se dvakrát ročně - na Velikonoce a na Nebevzetí Panny Marie,“ uvedla členka Prácheňského folklorního souboru a knihovnice muzea Ludmila Vilánková.

Strakonické muzeum má největší sbírku dud a předmětů vztahujících se k dudáctví v Česku. Obsahuje na 40 kompletních dud, přes 100 různých samostatných součástek tohoto nástroje, několik desítek dalších hudebních nástrojů mnohdy souvisejících s vývojem dud, přes 1 800 různých předmětů vztahujících se k tématice dudáctví a více než 2 500 vyobrazení v samostatné ikonografické dokumentaci. Na výstavě, která v kapitulní síni hradu potrvá do 14. září, uvidí návštěvníci výběr toho nejlepšího, včetně opony nedávno znovuobjevené na půdě muzea.

Výstava dud v Muzue středního Pootaví
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Milovníci folkloru, zvláště hudby, by měli do Strakonic přijet od čtvrtka do neděle. Program 21. mezinárodního dudáckého festivalu tam začne 21. srpna ve 20:30 průvodem účastníků městem na nádvoří strakonického hradu, kde bude tradiční dudácké kasací a představí se jednotlivé soubory. V dalších třech dnech se mohou diváci zúčastnit 24 programů. Součástí festivalu bude i Evropské setkání výrobců dud.