Z vinohradů do sklepů! Začal sběr vína

Jižní Morava - Krásně-li o Bartoloměji, vinaři se smějí, říká jedna z pranostik. Svatý Bartoloměj slaví svátek tuto neděli, 24. srpna. Vinaři už proto sklízejí první rané odrůdy. Na pultech obchodů už je taky k mání první burčák z tuzemských hroznů.

Irsai Oliver, Muškát moravský, Müller Thurgau. Rané odrůdy, které začínají mizet z vinic a přesouvají se do lisů. Vinaři na jižní Moravě začali se sklizní a výrobou burčáku. Mezi nimi i Stanislav Vlnka z Novosedel na Břeclavsku. „Když jste tady celý rok a sledujete, jak to od začátku roste, tak se každý vinař samozřejmě těší na tuhle zlatou tečku,“ řekl Vlnka.

Z některých posbíraných hroznů se teď stane populární burčák. „Už se začaly sbírat první odrůdy. U některých cukernatost zaručuje, že se z hroznů dá udělat kvalitní burčák,“ potvrdil předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray. Nápoj tohoto jména může vzniknout pouze a jen z tuzemských hroznů, ty z dovozu musí prodejce označit jako zkvašený hroznový mošt. Podle vinařů a lékařů má burčák blahodárný vliv na lidský organismus a je zdrojem mnoha důležitých látek.

Zatímco rané odrůdy už z vinohradů mizí, například Ryzlink Vlašský je ještě kyselý a ve vinicích musí několik dalších týdnů zůstat. Letošní úroda hroznů bude podle vinařů vyšší než loni, o kvalitě ale rozhodne počasí v září a říjnu. „Teď se nejvíc bojíme dešťů. Potřebovali bychom, aby hrozny vyschly, aby nám ta cukernatost krásně vyzrála a aby neshnily,“ doufá sklepmistr Ctirad Králík.

Začal sběr vína (zdroj: ČT24)