Vědci zůstali bez slíbené dotace. Teď zvažují, co dál

Brno - Celkem miliardu korun si mělo rozdělit osm vědeckých ústavů v České republice, tři z nich v Brně. Dotační program ale Ministerstvo školství v květnu na poslední chvíli zrušilo. Úspěšná pracoviště už přitom se slíbenými financemi počítala. Výzkumná centra teď hledají náhradní zdroje peněz.

Výzkumný ústav veterinárního lékařství se před dvěma měsíci pochlubil vakcínou proti borelióze. Účinná ochrana před touto nemocí přitom dosud chyběla. Svůj úspěch si vědci podali k patentování, pokud bude jejich výzkum i nadále úspěšný, mohla by být vakcína na běžném trhu už za šest let.

Na své úspěchy chtěl brněnský ústav navázat vybudováním 25členného týmu špičkových vědců a nákupem nejnovějších přístrojů. „Tato dvě oddělení měla být vybavena tak, abychom byli konkurenceschopní na světových trzích. Projekt byl asi za 95 milionů korun,“ upřesnil pracovník ústavu Jaroslav Turánek.

Z velkých plánů nakonec nic nebude. Ministerstvo školství totiž na poslední chvíli zrušilo dotační program, který měl vybavení i vědce zaplatit. Peníze na příští rok nepokryjí ani mzdy. „Toto je unikátní přístroj, asi jediný v celé České republice. Bohužel od příštího roku nebudu mít mzdové prostředky na člověka, který ho obsluhuje,“ přiblížil potíže ústavu Turánek.

Ministerstvo se ale hájí: výzvu jsme zrušit museli, protože byla od začátku špatně nastavená. Hrozilo, že 850 milionů z unijních fondů do Česka nedorazí a platit by musel stát. „Výzva neměla být vůbec spuštěna, protože už za exministra Štyse bylo vše naplánováno pozdě. Ministerstvo školství chystá nový operační program, v rámci kterého se určitě otevřou výzvy, které budou podobné tomu předchozímu,“ ujistila mluvčí ministerstva školství Klára Bílá.

Jenže nový program začne až příští rok a vědecké instituce se do té doby musí obejít bez peněz. Některá pracoviště si nechtěla nechat ujít příležitost přitáhnout zahraniční vědecké špičky a raději se rozhodla hradit projekty z vlastních zdrojů. „Považujeme důvěryhodnost české vědy, našich vědců a projektů za natolik klíčovou, že jsme se rozhodli v tomto případě mimořádně investovat, i když je částka poměrně vysoká,“ potvrdila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová s tím, že škola chce do zahraničních vědeckých kapacit investovat dvacet milionů.

Zrušit výzvu v poslední chvíli je podle vědců v zahraničí nezvyklá věc a celý problém tak může českou vědu v cizině poškodit. Ne všechny instituce navíc mají rezervní peníze, ze kterých mohou projekty uskutečnit. „Nějak to přežijeme nebo nepřežijeme. Ale tam, kam jsme chtěli dojít – to znamená vybudovat špičkové pracoviště farmakologického výzkumu - tam asi nedojdeme. Ten rok a půl ztráty už asi nedoženeme,“ povzdechl si Turánek.