Pohřešované německé letadlo se našlo na Šumavě, pilot je mrtvý

Modrava - Malé německé sportovní letadlo, které bylo od sobotního večera pohřešováno, nalezla policie dnes dopoledne v lesích poblíž Modravy na Klatovsku. Pilot - osmatřicetiletý Němec, byl na místě nalezen mrtvý. Poslední záznam o letu stroje zachytilo vedení leteckého provozu v sobotu večer na severu Čech. Letadlo pak náhle zmizelo z dosahu radarů. Na místo se sjeli hasiči a kriminalisté.

Policie našla trosky havarovaného stroje v těžce přístupném šumavském terénu u obce Březník na Klatovsku. „Pilot byl nalezen na místě mrtvý, k nehodě jedou vyšetřovatelé policie, Horská služba Šumava a inspektor pro zjišťování leteckých nehod,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Telekešová.

Vojenský pátrací vrtulník zahlédl vrak zříceného sportovního letadla ve 12:16. Případ budou vyšetřovat klatovští policisté spolu s Ústavem pro zjišťování příčin leteckých nehod. Policie navíc bude současně informovat německý zastupitelský úřad.

Podle místních obyvatel se nehoda stala zhruba osm kilometrů od Modravy v okolí vrcholu Špičník, který sousedí se známým Březníkem. Místo je asi kilometr od státní hranice, ve II. zóně Národního parku Šumava.

Českou policii požádali o pomoc němečtí kolegové, jejichž pátrací akce po ztraceném letounu z Bavorska nebyla úspěšná. Muž vyrazil z Pasova v sobotu kolem 18:00, cílem mělo být opět Německo s přeletem přes Českou republiku. Poslední záznam o jeho letu byl ze severu Čech.

Za první pololetí letošního roku zemřelo při podobných leteckých nehodách v ČR šest lidí. Za celý loňský rok si letecká neštěstí na českém území vyžádala obětí devět.

Případy letošních nehod malých letadel na českém území:

  • 1. května - Krátce po startu padákového kluzáku MAG US XC vyklouzla z postroje jeho pilotka, která po pádu zemřela; nehoda se stala odpoledne nedaleko hory Velký Javorník.
  • 6. června - Na okraji Křižanova na Žďársku dopoledne havarovalo malé sportovní letadlo, jež po pádu začalo hořet. Jednasedmdesátiletý pilot zahynul. Letadlo mělo roztáhnout větroň, jehož pilot se stihl odpojit a bezpečně přistál.
  • 26. června - U Trhových Svinů na Českobudějovicku spadlo ráno malé sportovní letadlo; Nehodu nepřežili dva muži.
  • 19. července - Při závodech v letecké akrobacii se dopoledne v Kroměříži zřítilo malé sportovní letadlo a po pádu začalo hořet; jednapadesátiletý pilot zahynul.
  • 15. srpna - Při pádu malého letadla u Třebovic na Orlickoústecku zahynuli odpoledne oba členové posádky.
  • 23. srpna - Na pole u Fryštáku na Zlínsku spadlo odpoledne malé letadlo; pětapadesátiletý pilot nehodu nepřežil. Letadlo přerušilo elektrické vedení.