Šumavu už škádlil mráz, chladné rekordy hlásí řada stanic

Praha – V noci z neděle na pondělí na Šumavě mrzlo, stanice Horská Kvilda zaznamenala 4,2 stupně Celsia pod bodem mrazu. V minusových hodnotách se pohybovala rtuť také v Jizerských horách. Rekordy byly překonány na 42 procentech stanic s alespoň třicetiletou historií. Do konce týdne už meteorologové tak nízké teploty neočekávají.

Ze stanic umístěných v okresních městech bylo nejchladněji v Karlových Varech, kde se teplota propadla na 1,8 stupně nad nulou. Naopak nejvyšší minimální teplotu ukázaly měřicí přístroje v pražském Klementinu - 10,1 stupně Celsia.

Průměr dnešních minimálních teplot podle předběžného vyhodnocení dosahoval 4,3 stupně Celsia, což je nejnižší hodnota od 6. května. Loni 26. prosince byla přitom průměrná minimální teplota o půl stupně vyšší, poznamenali hydrometeorologové.

Ve Velichovkách na Náchodsku nad ránem teplota klesla na 3,7 stupně Celsia, čímž byl překonán nejen místní rekord pro tento den, ale měsíční historické maximum z 31. srpna 1981. Tehdy zde byla zaznamenána minimální teplota 4,2 stupně Celsia.

V dalších dnech by už tak chladno být nemělo. „Nejchladnější by měla být noc na čtvrtek, kdy by se teploty měly pohybovat většinou mezi devíti a pěti stupni. Jinak kolem deseti a jedenácti stupňů,“ uvedl Pavel Borovička z ČHMÚ.