Obec zaplatila protipovodňovou trubku u starostova pozemku, na jiné nezbylo

Řásná (Jihlavsko) – Způsob, jakým začala jejich radnice stavět protipovodňová opatření, se nelíbí lidem z Řásné u Telče. Starosta a zastupitelé podle kritiků nechali za obecní peníze odklánět vodu z přívalových dešťů hlavně od vlastních nemovitostí. Ostatní prý nemají na příspěvky nárok a musí zaplatit hloubení ochranných koryt ze svého.

Lidé z Řásné si stěžují na postup obecního úřadu při velké vodě (zdroj: ČT24)

Po přívalových lijácích, které v roce 2011 způsobily škody v Řásné nedaleko Telče, se objevila u některých domů protipovodňová opatření – mohutné trubky odvádějící případnou záplavu. Ukázalo se však, že trubky zaplacené z obecních peněz chrání především starostův dům a sídla zastupitelů. Starosta Miroslav Tomíšek se netají tím, že ochrana jeho domu poškozeného velkou vodou šla z obecních peněz, ani tím, že byla bez projektu a bez povolení. „V rámci havarijního stavu to bylo samozřejmě bez stavebního povolení. Než bychom ho vyřídili, byla by štítová zeď dole,“ poukázal.

Jeho sousedé ale vidí problém v tom, že protipovodňová ochrana starostenského domu, který stojí v horní části obce, ohrožuje níže položené budovy. „On si tam zpevnil koryto potoka, ale že to nepobere spodek vsi, to už neřešil,“ podotkl obyvatel Řásné Roman Kadlec. Když však lidé z dolní části obce požádali radnici o příspěvek, díky kterému by se mohli před velkou vodou také ochránit, neuspěli. Marie Loosová z Řásné uvedla, že se na radnici dozvěděla, že musí koryto, které by ji chránilo před bleskovými záplavami, postavit výhradně na své náklady. Potvrdil to i starosta. „Zastupitelé rozhodli, že tyto věci financovat nebudou,“ řekl.

Zastupitelé tvrdí, že poté, co dali peníze na dvanáct protipovodňových opatření, na další již nezbývají peníze. Nejdůležitější podle nich teď je, aby silničáři co nejrychleji opravili problematický propustek v centru obce, aby velká voda mohla odtéct tudy. To již krajská správa a údržba silnic přislíbila: propustek prý rozšíří do příštího roku.