Holašovický Stonehenge přijme do kruhu sedmdesátitunového bratra

Holašovice – U obce Holašovice na Českobudějovicku vyrostl kruh z menhirů připomínající nejslavnější megalitickou památku světa - Stonehenge. V sobotu ho jeho zakladatel Václav Jílek rozšíří o další sedmdesátitunový balvan. Kámen do jihočeské obce přepraví vybraná moravská firma především díky obřímu jeřábu, který dokáže zvednout 350 tun.

Kámen z příhraniční obce Studánky na Českokrumlovsku padl manželům Jílkovým do oka a ihned věděli, že by ho rádi v Holašovicích zařadili do kamenného kruhu. „My jsme se na něj přijeli s manželkou podívat a věděli jsme, že nás tenhle kámen chytil,“ zmínil Václav Jílek. Dostali ho darem od majitele pozemku, pouze za příslib odvozu. Nakládání balvanu zabere 4 hodiny, poté se technika přesune do Holašovic, kde opět bude 4 hodiny pracovat na jeho složení.

Obří kámen ozdobí obdobu anglického kamenného kruhu Stonehenge, kterou vybudoval Jílek v Holašovicích před několika lety a tvrdí, že přináší pozitivní energii. Podle tvůrců spočívá psychotronický charakter soustavy kamenů ve třech funkcích. První je léčivá, energie stavby prý pozitivně působí na 95 procent chorob patologického spektra - nestačí ale na léčbu zhoubných nádorů. Dále je kruh vhodný k meditacím a podpoře duchovního rozvoje. Třetí funkce spočívá v eliminaci patogenních zón.

Václav Jílek: Kámen jsme objevili náhodou (zdroj: ČT24)

Výtvarník a publicista Václav Vokolek, který je autorem publikací o posvátných kamenech, připomněl, že posvátné kameny lze najít po celém světě. Objevují se už v pravěku. Podle něj jde o sakrální prostor, kde lidé mohou prožít nejen úžas ze stavby, ale i duchovní zážitek. Hledání a stavění kamenů je podle něj velmi rozšířenou tradicí.