Zříceninu z obrazů Máchy i Lady zachraňuje skupina nadšenců

Zlenice – Ve středověku zde bylo mohutné šlechtické sídlo, nyní z něj zůstaly už jen zbořené zdi, zarostlé cesty a povalující se kamení. Hrad Zlenice (lidově nazývaný Hláska) je opuštěný už od poloviny 15. století. Historická památka, která leží poblíž soutoku Sázavy a Mnichovického potoka, dlouho lákala jen dobrodruhy a umělce. Před téměř dvaceti lety ale zříceninu objevila skupina nadšenců, která později založila sdružení za její záchranu.

První písemná zmínka o hradu se datuje do roku 1318, kdy byl založen jako sídlo pánů ze Zlenic. Historie stavby dál příliš známá není. Jisté je pouze to, že už v roce 1465 byl hrad zbořený a opuštěný. Pravděpodobně byl dobit a zbořen v době válek Jiřího z Poděbrad.

V době romantismu začala tajemná atmosféra místa lákat tehdejší dobrodruhy a hlavně umělce. Poprvé zříceninu nakreslil básník Karel Hynek Mácha, často ji na svých obrazech maloval i rodák z nedalekých Hrusic Josef Lada.

Hrad vlastní obec Senohraby, která peníze na opravy sháněla jen velmi těžko. Hlavní zlom přišel v roce 1995, kdy při svých toulkách přírodou narazil na zříceninu pražský fotograf Vladimír Havelka. Už o rok později s přáteli založil sdružení na jeho záchranu. Nadšenci založili dobrovolnou sbírku, při záchraně hradu ale museli často sáhnout i do vlastních kapes.

Během posledních tří let se ale sdružení podařilo dosáhnout i na dotace, díky kterým se loni zafixovala velká věž a nyní se staví přístupová lávka. Zbývá ještě opravit zeď severozápadního paláce, na což ale zatím peníze nejsou. Na hradě současně probíhá i archeologický výzkum. Nedávno se podařilo najít pozůstatky středověké pece a rovněž základy hradby, o které dosud nikdo nevěděl.    

Zájemci, kteří chtějí opravu zříceniny podpořit, mohou přispět na transparentní účet 2900508079/2010. Více informací najdete na stránkách Sdružení pro ochranu kulturního dědictví – Zlenice.

Opuštěná místa: Zříceninu Zlenice zachraňují nadšenci (zdroj: ČT24)