Tendr na dopravce stál Liberecký kraj už stovky tisíc a sklízí jen kritiku

Liberec - Liberecký kraj zřejmě zruší obří tendr za 4 miliardy korun na zajištění autobusové dopravy. Hejtman Martin Půta (STAN) tím reaguje na kritiku jak od protikorupčních organizací, tak přímo od koaličních politiků. Tendr se přitom připravuje už několik let a krajskou kasu stál stovky tisíc. Radní o jeho zrušení budou jednat za týden. Podle hejtmana není pochyb, že zakázku definitivně zruší. Kraj proto čeká také jednání o prodloužení smluv se stávajícími dopravci. Zakázky mohou získat na dva roky.

V současné době zajišťuje regionální autobusovou dopravu v kraji devět dopravců, všem ale na konci roku vyprší smlouvy. Zakázku na zajištění autobusové dopravy od prosince 2014 do prosince 2024 vypsal kraj počátkem června 2012. Termín pro podání nabídek se ale kvůli námitkám a úpravám tendru desetkrát posouval. Zakázku za 4,074 miliardy korun mohl získat jediný uchazeč, nebo až tři, byla totiž rozdělena na tři regiony - Západ (Českolipsko), Východ (Jablonecko, Semilsko) a Sever (Liberecko).

Komplikace začaly, když kraj vyřadil ze zakázky nejlevnější nabídku. Dopravce z Vysočiny nabízel jeden kilometr za 26 korun, což je o 6 korun méně, než se jezdí nyní. Podle kraje je to ale příliš málo a hrozí, že firma po pár letech skončí v dluzích. Dopravce to ovšem odmítá. Na jeho stranu se navíc postavili i někteří koaliční politici.

Kraj požádal o pomoc vrchní žalobkyni Bradáčovou

Za pravdu jim dal i antimonopolní úřad, který v květnu zakázku zrušil. Kraj podle něj pochybil v nastavení podmínek tendru a také nevyhověl stížnostem Bítešské dopravní společnosti na neprůhlednost soutěže. Kraj se proti rozhodnutí odvolal, s vítězi by už ale stejně nestihl včas podepsat smlouvy, a musí proto zajistit jiné řešení dopravy. Se stávajícími dopravci tak jedná o prodloužení smluv na dva roky.

Daniela Fialová, ředitelka Krajského protikorupčního pracoviště: „Nad analýzou této zakázky strávili naši experti stovky hodin, věnujeme se jí více než rok. Problematických míst je v této zakázce tolik, že nemůže jít o náhodu, ale o záměrnou manipulaci, která by nebyla možná bez aktivní spoluúčasti některých krajských politiků či úředníků.“

Vyloučení nejlevnější nabídky ale kritizují i protikorupční aktivisté, kteří v tendru našli hned dvacet sporných bodů a zakázku označili za zmanipulovanou. Kraj proto chce, aby tvrzení Krajského protikorupčního pracoviště prošetřilo státní zastupitelství. Požádal o to vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Hejtman pak chce kvůli kritice na nejbližším jednání rady tendr zrušit. „V současné době se ukazuje jako nemožné, aby ze soutěže vzešel legitimní, nezpochybnitelný vítěz,“ vysvětlil.

Liberecký autobusový tendr tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)