ÚS se zásahem v modlitebnách nezabýval, stížnost muslimů je předčasná

Brno/Praha – Ústředí muslimských obcí se obrátilo kvůli dubnovému zásahu policie v pražských modlitebnách na Ústavní soud. Neuspělo, podle soudu tak učinilo příliš brzy. Ústavní soud stížnost odmítl s tím, že muslimské ústředí ještě nevyčerpalo ostatní prostředky k ochraně svých práv. Muslimové si zatím neúspěšně stěžovali u vedení policie a ministra vnitra, podali také správní žalobu.

K ústavní stížnosti kvůli policejní razii v muslimských modlitebnách nevidí Ústavní soud důvod. Soudce zpravodaj Votěch Šimíček upozornil, že se Ústředí muslimských obcí mohlo obrátit na státního zástupce a poté případně na nadřízené státní zastupitelství. „Před podáním ústavní stížnosti musí být vyčerpány všechny prostředky, které právní řád skýtá k ochraně práv,“ podotkl soudce Šimíček.

Státní zástupce má podle trestního řádu povinnost prověřit postup policie při provádění prohlídky, vyžádat kopie protokolů a prověřit průběh vyšetřování. „Ústavní soud se tedy věcně nezabýval ústavností provedeného zásahu, neboť k tomu za této situace není oprávněn, a stížnost odmítl z procesních důvodů jako nepřípustnou,“ doplnila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Stížnost se týkala údajné nepřiměřenosti zásahu s ohledem na náboženská práva. Ústředí muslimských obcí se může na Ústavní soud obrátit znovu, pokud ovšem neuspěje při dalších pokusech o ochranu svých práv. „Ústavní soud nevyloučil, že se v budoucnu tímto problémem bude zabývat,“ řekl Votěch Šimíček.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahoval v dubnu v modlitebnách v Opletalově a Blatské ulici. Akci policisté načasovali před páteční modlitbu, podle přítomných nutili všechny účastníky modlitby zhruba půl hodiny ležet na zemi. Nakonec policie obvinila jednoho člověka z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Policie provinění spatřovala v českém vydání a následné distribuci teologické knihy Bilala Philipse Základy tauhídu – Islámský koncept Boha, kterou vydalo Ústředí muslimských obcí již před dvěma lety 2012.

Policejní akci kritizovali čeští muslimové, ale i zástupci židovské obce a římskokatolické církve. Ozvalo se také například indonéské velvyslanectví, jehož první tajemník se účastnil modlitby narušené policejním zákrokem. Ministerstvo vnitra však odmítlo, že by policisté překročili zákon.