Noční rychlostní zkouška ulicemi Zlína odstartuje letošní Barumku

Zlín - Milovníci rychlých aut se už po 44. sjíždějí na populární Barum Rally. Závod, který patří mezi nejprestižnější podniky v Evropě, odstartuje po 21. hodině Super rychlostní zkouškou v potemnělých ulicích Zlína. V sobotu a v neděli budou následovat dvě plnohodnotné etapy. Po celý víkend čekají řidiče i cestující velké dopravní uzavírky.

Na Zlínsko míří desetitisíce fanoušků motoristického sportu. Svátek milovníků rally odstartuje rychlostní zkouška přímo v ulicích Zlína. Nejvyšší pohotovost proto mají policisté i dopravci. V pohotovosti budou desítky mužů zákona, kromě dohlížení nad dodržováním dopravních předpisů se zaměří i na prevenci proti krádežím věcí ze zaparkovaných aut.

Řidiče a dopravce pak čekají rozsáhlé a vzájemně na sebe navazující uzavírky. V pátek se do ulic Zlína, kterými večer povede trasa závodu, řidiči dostanou jen do 17:45, pak bude oblast uzavřena. K běžnému provozu se vše vrátí po půlnoci.

Podobně jako v minulých letech zajišťuje Dopravní společnost Zlín - Otrokovice náhradní autobusovou dopravu, která zajistí spojení sídliště Jižní Svahy se sítí MHD v centru města i v čase konání městské rychlostní zkoušky. Mapy odkloněných i náhradních tras umístil dopravce na svoje webové stránky.

Policie i letos zřídila speciální linku 974 662 662, na níž se řidiči od čtvrtka do neděle dozví o aktuálních problémech v dopravě.

Závody ale ovlivní i chod institucí, které s nimi nemají nic společného. Protože páteční zkouška povede továrním areálem, zkrátí otevírací hodiny krajská knihovna, muzeum a galerie, které sídlí v budovách 14 a 15. Provoz ukončí už v 16 hodin.

3 dny, 105 posádek, 642 kilometrů

Do závodů se letos přihlásilo 105 posádek z 21 zemí. Závodníky čeká 15 rychlostních zkoušek na osmi úsecích, celá Barum rally pak měří téměř 650 kilometrů.

Závod odstartuje v pátek večer v ulicích Zlína, sobotní etapa se pak pojede v okolí Zlína, Slušovic a na Vsetínsku. V neděli, kdy rally vrcholí, trasa závodníky dovede do okolí Otrokovic, Zlína a Vizovic.

Program rally

Pátek

  • 17:00 - slavnostní start (Zlín, náměstí Míru)
  • 21:15 – start Super RZ Zlín

Sobota

  • 8:00  - start 1. etapy (Zlín)

Neděle

  • 7:00 - start 2. etapy (Otrokovice)
  • 15:51 - cíl rally (náměstí Míru, Zlín)

Ekonomický přínos rally? Jen návštěvníci utratí až 100 milionů

Barum Czech Rally Zlín patří mezi nejprestižnější evropské podniky. Každoročně na ni dorazí okolo čtvrt milionu diváků nejen z Česka, ale z celé Evropy. Návštěvníci zlínského závodu jsou podle odhadů ekonomů během třídenní rally schopni utratit až sto milionů korun. Pro východní Moravu jde tedy o velmi důležitou akci.

Zajistí pořadatelé bezpečnost návštěvníkům Barum rally? (zdroj: ČT24)

Přesto Barum Rally v současné době svádí o svoje financování podobný boj jako brněnská Velká cena. Organizátorům české soutěže letos končí dosavadní smlouva s promotérskou společností Eurosport Events.

Návrh nového kontraktu s promotérem zahrnuje podle MF Dnes výrazné navýšení poplatku za zařazení do kalendáře. „Budeme dělat maximum pro to, aby se kontrakt mohl prodloužit. Pevně věříme, že se Barumku podaří udržet v elitní skupině evropských rallye, byť je nám jasné, že u dveří promotéra stojí řada pořadatelů, kteří mají velké ambice,“ konstatoval zástupce ředitele Barum rally Jan Regner. Konkurence je o to větší, že zatímco letos se jede 12 dílů šampionátu, příští rok už jich má být jen deset.