Kdo si hraje, nezlobí. Díky wifi z autobusů zmizeli vandalové

Břeclav – Posprejované autobusy, poškrábaná nebo poleptaná skla. Problémy, s nimiž se potýkají skoro všichni dopravci – až na ty z Břeclavska. Recept na jejich úspěšný boj s vandaly? Bezplatné připojení k internetu pro všechny cestující.

Posprejovat autobus trvá zkušenému sprejerovi často jen pár minut. Odstranit několik dnů zaschlý výtvor ale zabere zaměstnancům brněnského dopravního podniku značnou část jejich pracovní doby. „Odstranění graffiti, které se táhne přes celý autobus a navíc už je zaschlé, mi trvá tak čtyři až pět hodin,“ popsal lakýrník Petr Silnica.

„Roční náklady na odstranění škod, které způsobili vandalové, jsou pět milionů korun. Tato částka je už několik let řádově stejná,“ popsala mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Hailichová.

Dopravce proto před rokem spustil informační kampaň No tag!. Ta ale apeluje především na slušné cestující, aby na vandaly upozorňovali. „Je vidět, že lidé jsou teď všímavější. Díky jejich oznámením se nám jen v poslední době podařilo dopadnout tři skupinky, které demolovaly vybavení autobusů,“ potvrdil mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. Dramaticky ale počet těch, kteří graffiti na tramvajích nebo autobusech vytváří, zatím neklesl.

Do terénu vyrazí preventisté až v únoru
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Mnohem víc se ale dopravnímu podniku osvědčil kamerový systém. Ve třech desítkách novějších tramvají se díky nim k vandalství nikdo neodvážil.

Osvědčený recept nabízí také břeclavský dopravce Bors. Silnice brázdí více než stovka jeho autobusů a žádný na sobě nemá ani škrábnutí. „Od té doby, co jsme zavedli bezplatnou wifi, tak jsme nezaregistrovali žádný problém. Cestující si našli jiný způsob zábavy,“ myslí si ředitel divize osobní dopravy společnosti Petr Kužma. Vybavení autobusů sice stálo zhruba třičtvrtě milionu, desítky tisíc korun se ale dopravnímu podniku vrátily díky tomu, že nemusí investovat do oprav.

Svoji účinnost v boji s vandaly prokázala i aplikace TagBust. Ta funguje na jednoduchém principy - srovnává fotografie graffiti v databázi, a na základě shodných rysů pak dokáže určit, které z nich vytvořil ten stejný autor. Policie tak může pachatele usvědčit z opakovaného vandalství a s vyšší škodou roste i výše trestu. Aplikaci zatím využívají jen břeclavští strážníci, kteří si pochvalují, že jim ubylo vandalů. O případném rozšíření aplikace do dalších měst se teprve jedná.