Historické kino Varšava v Liberci ožívá, za čtvrt roku začne promítat

Liberec – Po šesti letech od posledního promítání začala rekonstrukce jednoho z nejstarších českých kin – liberecké Varšavy. Pustil se do ní spolek, který dostal k dispozici peníze od města, a bude rekonstruované kino také provozovat. Nadšenci chtějí obnovit nejen promítací sál, ale i kavárnu a další prostory pro různé kulturní akce.

V kině Varšava začaly opravy (zdroj: ČT24)

Budova kina Varšava stojí v Liberci již 111 let. Posledních šest let je kino opuštěné, jeho stavu ale neprospěly ani některé úpravy, které proběhly ještě v dobách jeho slávy. Spolek Zachraňme kino Varšava, který získal od města peníze na rekonstrukci biografu, proto vrací budovu do podoby co možná nejvíce podobné té původní. „Odkryli jsme původní kvality domu. Konstrukce, které byly odstraněny, byly nánosy z 60. až 80. let,“ shrnul Ondřej Pleštil ze spolku.

Další jeho člen Jiří Žid přiznal, že po úvodní fázi rekonstrukce vypadá Varšava hůře než na počátku. Dobrovolníci museli kvůli dřevomorce odstranit vše dřevěné včetně sedaček i podlahy. „Na začátku to byl celkem učesaný dům a my musíme všechno odkrývat a vytrhávat,“ řekl Jiří Žid. Výsledek ale bude stát za to, slibují mladí nadšenci. Zachraňme kino Varšava má kino v nájmu zatím na rok, jedná ale s městem o delší smlouvě – až na dvacet let.

Podle náměstka primátorky Jiřího Šolce je dlouhodobý pronájem kina dost dobře možný. „Město by takové péče nikdy nebylo schopno,“ poukázal náměstek. Město také poskytlo peníze na opravu. Ta bude stát zhruba čtyři miliony korun, zatím radnice uvolnila necelou polovinu na první část prací.

Část kina chce spolek otevřít již za čtvrt roku. Rekonstrukce ale tehdy zdaleka nebude hotová. Za provozu budou opravy pokračovat nejméně další tři roky.