Pojízdné retrokino Biograf 16. Líbilo by se Woodymu Allenovi?

Hradec nad Moravicí - Pojízdné retrokino Biograf 16 jezdí už čtvrtou sezónu ve starém dvoutaktním minibusu po Opavsku i jiných částech republiky. Promítač Richard Vacula používá klasickou promítačku Meopta a kotouče s filmovými pásy. Kopie desítky let starých filmů, které má půjčené z Barrandova, se občas trhají. I to patří k výletu do filmové minulosti.

Zázemí pro techniku a sklad stovek cenných filmů má Biograf 16 na zámku v Hradci nad Moravicí, kde se nápad retro letního kina zrodil. Správce tohoto filmového fondu, student FAMU Richard Vacula, tam má Woodyho Allena, Sydney Pollacka a mnoho dalších skvostů české i světové kinematografie. Mnohé z nich diváci v běžných kinech neuvidí. Většinu jich má půjčenou z Barrandova, další shání od sběratelů.

Retrokino vyjelo i na Ptačí vrch v Opavě, kde diváci aktuálně viděli animovaný film režiséra Eduarda Hofmana Stvoření světa. „Tato kopie pochází z Blanska, je na šestnáctimilimetrovém pásu a je v pěkném stavu,“ říká Vacula. Vše potřebné pro provoz kina má posádka v minibusu. „Máme tady promítačku, plátno, promítací lavici, zvukovou i opravovací techniku, abychom náš kinobus mohli také opravit,“ říká promítač.

Promítá na plátno, které je natažené na hliníkové konstrukci. „Plátno má rozměr čtyři krát dva metry a je vyrobeno z gumotextilie. Když je chladnější počasí, špatně se to na konstrukci natahuje,“ říká technik Biografu 16 Lukáš Tatarin.

Žádoucí část projekce - přetržení filmu

Diváci si prý nejvíce žádají českou klasiku z nedávné minulosti. Velmi oblíbené jsou například filmy Ať žijí duchové nebo Vesničko má středisková. Má ale také snímky pro náročnější diváky. Od skromných začátků v Hradci nad Moravicí se Biograf 16 dopracoval na šedesát projekcí za sezónu. Rozmary počasí nebo technická nedokonalost umocňují nostalgický prožitek, který sledování filmu v počítači nemůže nahradit.

„Lidé mají nejraději, když se přetrhne film,“ říká Vacula. Když je to ve zvlášť napínavé situaci, je to ještě lepší. „Promítali jsme třeba film Věry Chytilové Kopytem sem, kopytem tam, a během scény, kdy se hrdinové dohadují, kdo koho nakazil, upadl kotouč z předního ramene a kutálel se dopředu před plátno až mezi diváky,“ popisuje Vacula. Tuto neděli čeká Biograf 16 poslední projekce sezóny – na Bílé věži zámku v Hradci nad Moravicí.