Tik ťak tiká bír. Tak hodnotí diplomovou práci studentky pedagog z FAVU VUT

Brno – Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického (FAVU VUT) se dostala do hledáčku Akreditační komise. A to kvůli posudku akademického sochaře Martina Zeta, který letos v květnu diplomovou práci svojí studentky v posudku okomentoval takto: Louč, písek, sen, moře, tiki bar, tik ťak tiká bír, rubykon, rudý klon. Sled zdánlivě nesouvisejících slov spíš než posudek na vysokoškolskou práci připomíná nonsensovou poezii.

Text posudku Martina Zeta na práci studentky Anity Somrové

Louč, písek, sen, moře, tiki bar, tik ťak tiká bír, rubykon, rudý klon, kontyky, vzdálené dotyky musí být lepší, slazené musí být sladší, písek na kaši, my sme valaši, braši rusíni, habáni na báni

Heliem nafouklý stan, exploze šál, rákosí král tam za vodou v ostroví, ostružiní žní

Moc a moc stejně noc

Slova komponenty, pohrdání i okouzlení, cotton pop touhy

(zdroj: webové stránky VUT)

Text na první pohled připomíná spíše umělecké dílo než hodnocení toho, jak diplomantka zvládla svoji práci. Akademický sochař Martin Zet zvolil velmi neobvyklou formu posudku.

Podle děkana FAVU VUT Milana Housera se ale obhajoby diplomových prací, které mají uměleckou formu, mohou od běžné vysokoškolské praxe lišit. „Nechci zastírat, že ve výjimečných případech, jako je tomu u posudku Martina Zeta, vedoucí prací sahají i k formám, které se standardnímu akademickému textu vymykají,“ reagoval na dotaz ČT Houser.

Vedení fakulty jasná pravidla pro to, jak mají posudky vypadat, nemá. Posudek Martina Zeta ale překvapil i Akreditační komisi ministerstva školství. „Obvyklé to rozhodně není. Jak jsem se na ten posudek díval, tak to neodpovídá standardnímu posudku na kvalifikační práci, proto se tímto případem budeme zabývat,“ uvedl tajemník Akreditační komise Jiří Smrčka. Verdikt ohledně neobvyklého posudku komise zveřejní pravděpodobně už ve druhé polovině září.

Posudek vyvolal velké ohlasy na sociální síti Twitter

  • Filip Rožánek (@rozanek): Posudek vedoucího práce na Fakultě výtvarného umění VUT v Brně. Objevil @adent a já prostě nemám slov… :-)
  • Jiří Kučera (@kuceraO2): Vždycky se najde něco, co tu ještě nebylo. A je to tu zase, v osobité kráse. My jsme Valaši, jedna rodina:-)
  • Petr Podlešák (@podlesak): Když jsem se ještě účastnil státnic, četli posudky od nepřítomných hodnotících ostatní členové komise. Tady bych si netroufl.
  • carol. (@blackwhite_fool): nějak nevim, co bych si z takovýho posudku vzala, ale je to epické.
  • Marie (@Colorful_Maya): asi došla slova, jen to nechtěl odbýt nějakým hloupým, strohým „nemám co dodat“, krásné :)
  • Vlad Kuzba (@4KvonRoudne): to je tedy síla… Asi nějaká šifra…