Zastánci referenda o nádraží odevzdali chybějící podpisy

Brno – Téměř šest tisíc podpisů. Tolik jich dnes odevzdali aktivisté na brněnský magistrát. Podpisy pod peticí požadují vypsání referenda o poloze brněnského nádraží. Hlasování by se mělo spojit s podzimními komunálními volbami. Podpisy pod peticí teď musí prověřit úředníci, pokud budou v pořádku a bude jejich množství dostatečné, bude se referendem zabývat zastupitelstvo.

Odsunout či neodsunout? V Brně pořád není jasno o poloze hlavního vlakového nádraží. Zatímco vedení města preferuje odsunutou variantu, odpůrci odsunu chtějí rekonstrukci nádraží v jeho nynější poloze a rádi by o poloze nádraží vyvolali referendum.

„Sbírání podpisů bylo mnohem snazší, než v první fázi. To obrovské množství vyškrtnutých podpisů občany Brna rozčílilo. My teď předáváme 5 832 podpisů, ale také se soudní cestou domáháme uznání platnosti celé řady předcházejících podpisů,“ uvedl zmocněnec petičního výboru Jakub Patočka.

Úředníci teď mají 15 dnů na to, aby nově dodané podpisy zkontrolovali. Ty, které nevyhoví, musí vyřadit. Konečný počet podpisů pod peticí tak ještě není jistý. „V nejbližších dnech bude petice předána na odbor vnitřních věcí, který se podpisy bude dál zabývat,“ popsal další postup mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Podle něj ale není reálné, aby se zkontrolované archy dostaly na stůl zastupitelům už při jejich zítřejším zasedání. „Pakliže byla petice podána dnes odpoledne, tak nevidím žádnou reálnou šanci, že by se tím zastupitelstvu podařilo už zítra zabývat,“ varoval Žára.

Petice za referendum o nádraží v Brně (zdroj: ČT24)

(Ne)oprávněné vyřazení? Rozhodne soud

Právě kvůli vyřazeným podpisům, které podle magistrátu nesplňovaly zákonné podmínky, sbírali aktivisté narychlo další. První kontrolou magistrátních úředníků na začátku srpna neprošlo zhruba osm tisíc z odevzdaných 21 tisíc podpisů. Velké množství neuznaných popisů napadli aktivisté u soudu. Tajemník brněnského magistrátu Pavel Loutocký ale už dříve řekl, že úřad si za svým postupem jednoznačně stojí.

Minimální hranice pro vypsání referenda je v případě Brna 18 508 lidí podepsaných pod peticí. Pokud bude jejich počet po kontrole úředníky vyhovovat, postoupí petici zastupitelstvu, které rozhodne o svolání mimořádného zasedání, na němž by mohlo referendum vyhlásit.

Iniciátoři referenda doufají, že rozhodnutí veřejnosti zaváže magistrát k renovaci stávajícího nádraží. Náměstek primátora Robert Kotzian (ODS) má ale jiný názor. „Jsem přesvědčen, že referendum nemůže nic podstatného ovlivnit, protože přestavba železničního uzlu není projektem města, ale je to projekt státu a státních orgánů, které nejsou vázány rozhodnutím v místním referendu,“ varoval Kotzian.